Gratis e-mail van Google

Google, de populairste zoekmachine op internet, gaat gratis e-mail bieden. Gebruikers van de nieuwe dienst, genaamd Gmail, krijgen 250 tot 500 keer meer opslagruimte om hun mail te bewaren dan bij de concurrenten Yahoo en Microsoft (Hotmail). De gratis e-maildienst is een nieuwe slag in de felle strijd om de macht op het web.

Google biedt gebruikers 1 gigabyte opslagruimte. Dat komt grofweg neer op een half miljoen pagina's aan e-mail. Verder moeten gebruikers van Gmail gemakkelijker kunnen zoeken in hun digitale post en de toegevoerde bijlagen. ,,E-mail is volgens ons lang niet zo goed georganiseerd als het zou kunnen,'' zei Google-oprichter Larry Page in een toelichting. ,,Mensen vragen ons al lang om dit probleem op te lossen.''

Google wil geld verdienen met Gmail door e-mails van gebruikers te bekijken, af te leiden waarover zij praten en gerichte advertenties toe te sturen. Een e-mail over een aankomende concert kan bijvoorbeeld een link bevatten naar een online ticketbureau. Volgens Page maakt Google hierbij geen inbreuk op de privacy. Analisten verwachten dat Google de markt voor gratis e-maildiensten flink kan opschudden. Yahoo is marktleider met bijna 53 miljoen unieke gebruikers per maand in de VS. Hotmail volgt met 45 miljoen klanten per maand.

Yahoo en Microsoft maakten recent plannen bekend om Googles dominantie op het zoekgebied aan te pakken. De techniek van Google ligt aan de basis van naar schatting vier van de vijf zoekopdrachten op het web.

Yahoo besloot recent niet langer de techniek van Google te gebruiken, maar zelf een zoekmachine te ontwikkelen. Microsoft wil een zoekmachine integreren in Windows. Mogelijk gebeurt dit wanneer Microsoft een update uitbrengt voor Windows XP, het zogenoemde Service Pack 2.