Geweld in Kosovo 2

Natuurlijk is de situatie van multi-etnisch Kosovo op dit moment erg beroerd, maar toch zijn er lichtpuntjes en is de situatie niet zo inktzwart als Yaël Vinckx schrijft.

Meteen na de brandstichting op 17 maart j.l. kwamen lokale organisaties uit Mitrovica bij elkaar en publiceerden een oproep tot kalmte en verdraagzaamheid. Een oproep die 's avonds op het lokale televisiestation werd uitgezonden. De daaropvolgende dagen kwamen lokale organisaties uit heel Kosovo bijeen om het geweld te veroordelen. Ook die verklaring is publiek gemaakt op radio, tv, websites en in kranten. Bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat er wel degelijk mensen zijn die het geweld afkeuren, die dat publiekelijk doen en die geprobeerd hebben het geweld tegen te houden.

Verschillende organisaties in Mitrovica (inclusief CBM) komen nu met hun gehele staf dus Serviërs en Albanezen bij elkaar om plannen voor de toekomst te bespreken. Uiteraard beseft iedereen dat de klok jaren terug is gezet. Toch zijn er nog mensen die geloven in de droom van vreedzaam samenleven. En vooral zijn er nog mensen die opstaan en publiekelijk het geweld afkeuren.

    • Projectleider Kosovo van Ikv
    • Albert van Hal