Geen `Sister Act' in Florida

Het tennistoernooi van Key Biscayne, ook wel het vijfde grandslamevenement genoemd, krijgt in de finale niet de gewenste en ook verwachte `Sister Act'. Serena Williams bereikte weliswaar zeer gemakkelijk de halve eindstrijd ten koste van haar Amerikaanse landgenote Jill Craybas, haar zuster Venus verloor gisteren evenwel van de Russin Elena Dementieva.

Serena Williams, in Florida voor het eerst in actie sinds acht maanden, versloeg de 29-jarige Craybas binnen een uur: 6-0 en 6-1. In de halve eindstrijd speelt de voormalige nummer één van de wereld tegen de Griekse Eleni Daniilidou, die van de Kroatische Karolina Sprem won met 6-1 en 6-3. ,,Ik voel dat ik steeds vaster word'', vertelde Williams na haar overwinning. ,,Ik ben ook heel blij dat ik weer op de tennisbaan kan staan. Het maakt mij heel gelukkig.''

Venus Williams slaagde er niet in het voorbeeld van haar favoriete jongere zus te volgen. De als tweede geplaatste Amerikaanse, eveneens langdurig geplaagd door blessureleed en ook nu gehinderd door pijn in de voet, was net niet opgewassen tegen Dementieva. De beslissing viel pas in de tiebreak van de derde set. Die was met 7-3 voor de Russische, vijfde op de plaatsingslijst: 6-3, 5-7 en 7-6.

Bij de mannen kon de Amerikaanse veteraan Andre Agassi zijn achthonderdste overwinning boeken. De festiviteiten moesten worden afgelast, want de 34-jarige titelverdediger kreeg in de vierde ronde klop van de Argentijn Augustin Calleri: 2-6 en 6-7. ,,Hij was te goed'', prees de routinier zijn tegenstander. ,,Ik heb er alles aan gedaan, maar het was onvoldoende.''

Agassi's landgenoot Andy Roddick blijft favoriet voor de titel. Met twaalf aces stuurde hij de Argentijn Guillermo Canas naar huis: 6-3 en 6-3. Hij was klaar in iets meer dan een uur.

Het Spaanse talent Rafael Nadal komt in de zomer tennissen in het tennistoernooi van Rosmalen, dat in het Autotron wordt gehouden. De 17-jarige speler is gecontracteerd door toernooidirecteur Marcel Hunze van het Nederlandse grastoernooi voor mannen en vrouwen dat op 14 juni begint.

Naast Nadal zijn de Rus Marat Safin, de Duitser Rainer Schüttler, de Slowaak Dominik Hrbaty, de Spanjaard Tommy Robredo, alsmede de Nederlanders Sjeng Schalken (titelverdediger), Martin Verkerk en Raemon Sluiter vastgelegd.

Rafael Nadal is een van de grootste talenten van de tenniswereld. Hij sloeg in de vijfde partij en beslissende partij Spanje in de tweede ronde van de Daviscup door van de Tsjech Radek Stepanek te winnen. Spanje is volgende week op Mallorca de tegenstander van het Nederlandse Daviscupteam. Vorige week versloeg Nadal in de Masters Series van Miami de Zwitserse nummer één van de wereldranglijst Roger Federer.

Bij de vrouwen is de komst zeker van de Françaises Amelie Mauresmo en Mary Pierce, de Russinnen Jelena Dementjeva en Nadia Petrova en de Nederlandse Michaela Krajicek. Het zusje van Richard kreeg de eerste wildcard. Hunze onderhandelt nog met de Belgische sterren Kim Clijsters en Justine Henin. Hij verwacht dat een van de twee haar opwachting zal maken. De zusters Williams zijn vooralsnog geen optie. Clijsters is titelhoudster.

Het prijzengeld in Rosmalen bedraagt 380.000 euro bij de mannen en 140.000 bij de vrouwen.

Voor de toekomst wil de organisatie op exact dezelfde ondergrond laten spelen als op Wimbledon, dat een week later begint. Het gras van Rosmalen heeft zand als ondergrond, Wimbledon-klei. De kosten bedragen 60.000 euro per tenniscourt.