Galerieselectie

Sam Samore

Door hun schijnbare eenvoud en herkenbare onderwerpen, nestelen de werken van Sam Samore zich snel in het geheugen. Zo maakte hij foto's van lippen, ogen en neuzen, en drukte hij fragmenten van teksten af op ramen. Met zijn nieuwste foto's wil Samore de toeschouwer vooral schaamteloos verleiden. Bloemen en ogen zijn met elkaar versmolten tot hyper-esthetische beelden. Daarbij gebruikte de kunstenaar een nieuwe inktsoort met perfecte kleuren.

foto's van Sam Samore. Galerie Vous etes ici, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 17 april, wo t/m za 12-18u.

Kees de Goede

Galerie Gist toont een overzicht van het grafische werk van Kees de Goede. De expositie Edities 1980-2004 omspant 25 jaar en omvat veel litho's en zeefdrukken die musea en bedrijfscollecties in bruikleen gaven. Voor de uitvoering van zijn abstracte, dromerige composities, werkte De Goede samen met de beste drukkers, onder wie Noah Swaanswijk en Rento Brattinga. Grappig is dat Kees de Goede aan zijn prenten vaak een uniek aspect toevoegde, zoals een extra kleur. Werken binnen dezelfde oplage waren dan toch net even anders.

Kees de Goede, edities 1980-2004. Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen. T/m 25 april, vr t/m zo 12-18u.

Van Koningsbruggen

Als een van de exponenten van de `fundamentele schilderkunst' kende Rob van Koningsbruggen zijn grootste successen in de jaren zeventig. Bekend zijn bijvoorbeeld zijn `geschoven schilderijen' (1974-1979), die hij maakte door twee doeken met verf te bestrijken en deze langs elkaar heen te schuiven. Na een lange periode van stilte kwam Van Koningsbruggen in 2002 terug met een groots overzicht in het Haags Gemeentemuseum. De olieverfschilderijen die hij nu in Galerie Tanya Rumpff laat zien - abstracte doeken vol kleurrijke kraters, lavastromen en hemellichamen - zijn nadien gemaakt.

Schilderijen van Rob van Koningsbruggen. Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. T/m 4 april, wo t/m za 12-17u.

Margreet Bulthuis

Voor haar installatie Red Tag Project transformeerde kunstenaar Margreet Bulthuis de galerie van Ron Mandos tot een soort poppenhuis, met Ken en Barbie als belangrijkste bewoners. De twee etages zijn beplakt met kleurrijk behang en worden bevolkt met Kens en Barbies in alle soorten en maten. Als bezoeker waan je je weer kind. Tegelijkertijd steekt Bulthuis, die net een werkperiode in New York afsloot, met haar installatie de draak met The American Dream.

Red Tag Project, installatie van Margreet Bulthuis. Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam. T/m 10 april, do t/m za 13-17u30.

Massimo Micheluzzi

De Venetiaanse glaskunstenaar Massimo Micheluzzi gebruikt eeuwenoude technieken en motieven. Vazen en schalen bouwt hij op uit talrijke felgekleurde glasdraden, die vervolgens zo worden geslepen dat een ruitvormig patroon zichtbaar wordt. De vergelijking met textielkunst dringt zich op. Niet voor niets noemt de kunstenaar zijn werk haute couture. Micheluzzi's glas lijkt op de bontgekleurde weefsels van Chanel en Lacroix, maar ook aan de rijke traditie van de Schotse tartans.

Glas van Massimo Micheluzzi. Galerie Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, Rotterdam. T/m 5 mei, di t/m za 10-18u.

En verder

Dia-installatie Carlos Amorales t/m 10 apr bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A'dam; tekeningen Lisa Haller Baggesen t/m 14 apr in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; schilderijen Gé-Karel v.d. Sterren t/m 10 apr in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; schilderijen Ed Gebski t/m 10 apr Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam; schilderijen Erik Pape t/m 11 april Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; tekeningen & schilderijen Arie de Groot t/m 18 april in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; schilderijen Ad Gerritsen t/m 10 apr in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond; stoelen & tafels Lily v.d. Stokker t/m 18 apr Vivid Vormgeving, William Boothlaan 17a, R'dam; schilderijen Daniel Verkerk t/m 10 apr Galerie NoName, Hoogstraat 32, R'dam.