Forsythe richt nieuw balletgezelschap op

De choreograaf William Forsythe richt een nieuw gezelschap op. Hij heeft daarvoor de steun verworven van twee Duitse deelstaten en twee steden. Het gezelschap zal werken vanuit Dresden en Frankfurt.

Daarmee komt een einde aan een lange periode van onzekerheid sinds Forsythe twee jaar geleden besloot in 2004 te vetrekken als leider van het Frankfurt Ballet dat hij in twintig jaar wereldberoemd maakte. Als reden noemde hij de onzekere financiële steun van Frankfurt. In een open brief legde Forsythe uit dat zich daarom weg moest. Maar: ,,het valt me zwaar om mijn levenswerk in de steek te laten''.

De toekomstige Forsythe Company krijgt nu toch subsidie van Frankfurt. Daarnaast zullen Dresden en de deelstaten Saksen en Hessen gelden bijdragen. Het nieuwe gezelschap zal spelen vanuit het Bockenheimer Depot in Frankfurt en het Festspielhaus Hellerau in Dresden.

,,Ik geloof het pas als de inkt droog is'', zei Forsythe gisteren in een reactie tegen de New York Times. ,,Het is fantastisch, maar na wat ik heb meegemaakt ben ik eerder opgelucht dan gelukkig.''