Europese hormonenmaffia

Sinds de moord in 1995 op veearts en `hormonenjager' Van Noppen is `hormonenmaffia' in België een bekend begrip. In de Zembla-documentaire, vanavond bij de VARA/NPS, noemt directeur P. Vanthemsche van het Belgische Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid de aanmaak van en handel in illegale hormonen `georganiseerde misdaad'. De hormonenmaffia is ,,in gans Europa'' actief. De Nederlander H. Paul, directeur bij het ministerie van Landbouw, verklaart dat er ,,sterke indicaties'' zijn dat illegale middelen gebruikt worden in Nederland. Maffia vindt hij ,,een erg zwaar'' woord.

Het ministerie van Landbouw onderzoekt nu de hormonen die zijn gevonden bij de arrestatie van twee Belgische handelaren in januari 2003. Mogelijk is er een verband met de ongewone pieken in de urine van rundvee en de weefselafwijkingen bij slachtvee, die op grote schaal zijn geconstateerd. Tijdens een Kamerdebat sloot minister Veerman vorige maand niet uit dat het om een ,,groeibevorderend hormoon'' gaat.

Uit de documentaire blijkt dat Nederlandse instellingen langs elkaar heen werken. Zo is directeur R. van Kleij van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken niet op de hoogte van het onderzoek naar een onbekend middel in Nederlands vlees, waarop 2.500 veebedrijven zijn gecontroleerd. Ook de Inspectie voor de Volksgezondheid weet van niets.

De verbinding met de sportwereld wordt evenmin gelegd, terwijl de Belgische `hormonenmagistraat' J. Sabbe ,,een verwevenheid'' vaststelt tussen leveranciers voor vetmesting van vee en voor sportdoping. Nou staat de Belgen het geval van veearts en `wonderdokter' J. Landuyt, bij wie wielrenner Johan Museeuw telefonisch `wespen' bestelde, nog in het geheugen gegrift. In de documentaire wil Museeuw na de afgelasting van Omloop Het Volk niets kwijt over Landuyt. ,,Alles is al gezegd.'' Zijn gestopte wielercollega David Windels: ,,Die vent heeft me helemaal kapotgemaakt. Ik was verslaafd aan dat product.''

Door het grensoverschrijdende karakter van de lucratieve hormonenhandel, moeizame detectie en onbekende gevolgen is dit portret de moeite waard. Ook al heeft het Nederlandse onderzoek nog niets opgeleverd en grossiert Nederlander Paul in dooddoeners op de vraag of vleeseters risico lopen.

Zembla: De hormonenmaffia, VARA, Ned.3, 21.15-22.00u.

    • Pieter de Vries