Ericsson geeft beurs een impuls

De Zweedse gsm-fabrikant Ericsson maakte vanochtend bekend de raming van zijn winstmarge over het eerste kwartaal te hebben verhoogd. Dat resulteerde in een stijging van de koers met 9 procent.

Analisten hadden niet verwacht dat de Europese beurzen omhoog zouden gaan na de lagere koersen op Wall Street gisteren. Veel nieuws stond er niet op de agenda en de beleggers wachtten op wat de Europese Centrale Bank (ECB) vanmiddag zou gaan doen.

Na de ochtendhandel stond de AEX-index op de beurs in Amsterdam 2,37 punten (0,7 procent) hoger op 341,24. De beurs in Frankfurt vertoonde een stijging van 1 procent. Londen stond op een winst van 0,45 procent en Parijs noteerde 0,75 procent hoger.

Beleggers keken vanochtend met belangstelling naar de reguliere bestuursvergadering van de Europese centrale bank ECB. De verwachting is dat de bank de rente niet wijzigt. Maar de uitlatingen van ECB-president Jean-Claude Trichet zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden. Hij kan meer duidelijkheid verschaffen over de toekomstge stand van de rente.

Steeds meer economen vinden dat de Europese economie wel een lagere rente kan gebruiken. Vanochtend werd bekend dat in Duitsland de detailhandelsomzet in februari maar 0,3 procent groter was dan in de maand ervoor. Het percentage is gebaseerd op gegevens uit zeven deelstaten.

Op de beurs in Amsterdam behoorde KPN vanochtend tot de dalers. Het aandeel zakte met 0,65 procent tot 6,313 euro en stond daarmee onderaan in de AEX. Het telecomconcern maakte voor opening van de beurs bekend dat het sinds 11 maart, toen het begon met het terugkopen van aandelen, 289 miljoen euro heeft uitgegeven aan het inkopen van eigen stukken. Het telecombedrijf heeft daarvoor in totaal 500 miljoen euro uitgetrokken.

De oliefondsen moesten naar beneden. Woensdag besloten de landen van het oliekartel OPEC het voorgenomen besluit om hun olieproductie te verkleinen, daadwerkelijk uit te voeren. Hoewel analisten de gevolgen daarvan enigszins bagatelliseerden, ging de koers van Koninklijke Olie naar beneden met 0,15 procent. BP zakte met 0,1 procent en Total met 0,35 procent.

De euro stond vanochtend op 1,2325 dollar tegen 1,2300 gisteren.