Eerste korfbalpalen in China

In het buitenland wordt korfbal gepromoot. ,,Ik vind het fijn om te merken dat er in China geen vooroordeel tegen korfbal bestaat.''

Hoe zeg je nou `korfbal' in het Chinees? Daar is goed over nagedacht, en bij de ingang van het sportstadion van de gerenommeerde Qinghua-universiteit van Peking hangen dan ook rode affiches waarop de sport heqiu van harte wordt aanbevolen. Heqiu betekent iets als `gecombineerd ballen', en het verwijst naar het feit dat we hier met een gemengde mannen- en vrouwensport van doen hebben.

,,Dat maakt het juist zo aantrekkelijk'', zegt een enthousiaste Wim Vis, die vorige week op initiatief van de Internationale Korfbalfederatie (IKF) een reis naar China organiseerde om het korfbal in dat land te promoten. ,,Na afloop van een basketbalwedstrijd zijn de spelers snel vertrokken, maar bij korfbal is het veel gezelliger. Daar blijf je de hele dag met elkaar in het clubhuis rondhangen'', zegt Vis in Peking, waar sportkantines niet echt van de grond lijken te komen. ,,Ik vind het fijn om te merken dat er in China geen vooroordeel tegen korfbal bestaat. We worden heel open en hartelijk ontvangen, en ze zijn lekker fanatiek.''

Door dat fanatisme lukt het een van de twee Chinese universiteitsteams meteen al bij de eerste wedstrijd te scoren tegen een gelegenheidsteam van Nederlandse korfballers, die vorige week in Peking waren om het korfbal hier als nieuwe sport aan te prijzen. De Chinezen, met lange en sterke mannen en vrouwen in het gelegenheidsteam, spelen zeer geconcentreerd. Hoewel ze uitendelijk verliezen, lijkt het niet onmogelijk dat ze het Nederlandse team vroeg of laat een keer zullen verslaan.

Maar dat kan natuurlijk alleen als het korfbal werkelijk wortel schiet in China. Daarbij zou een Chinese korfbalbond behulpzaam kunnen zijn, maar die is er nog niet. Daar is het misschien ook nog een beetje te vroeg voor. Nog vrijwel niemand is hier bekend met de sport. ,,Ik hoorde vanmiddag van mijn docent dat er hier Nederlandse sporters waren die korfbal zouden gaan spelen. Dat is de eerste keer dat ik van die sport hoorde'', zegt een studente scheikunde, die van haar docent het vriendelijke doch dringende verzoek kreeg de wedstrijden bij te wonen. ,,Ik vind het ook heel leuk om te zien, hoor. Ik houd van sport'', voegt ze er beleefdheidshalve aan toe.

Korfbal is geen olympische sport, en dat zal het voorlopig ook niet worden. Dat maakt het voor China meteen een stuk minder interessant. China organiseert in 2008 de Zomerspelen en het land richt zich daarom vooral op de olympische sporten.

Korfbal is in China zo onbekend, dat de Nederlandse ploeg zelf zijn korfbalpalen moest meenemen. ,,Die laten we hier alle acht achter'', zegt Jan Fransoo, voorzitter van de IKF. ,,We hebben ook de spelregels in het Chinees vertaald, want als je geen Chinees materiaal hebt, heeft het eigenlijk geen zin om hier te komen. Veel van de spelers en de coaches spreken namelijk geen woord over de grens.''

Hebben de Chinezen een beetje aanleg voor het korfbal? ,,Zeker wel. Ze zijn veel groter en vaardiger dan de spelers in bijvoorbeeld Japan en Hongkong. Ze zijn gebouwd voor korfbal'', zegt coach Ben Crum na afloop van de wedstrijden. ,,Ze moeten maar gauw gaan korfballen.''