Duitsland verslaat België, verlies Tsjechië in Ierland

Tsjechië, Duitsland, en Letland, de tegenstanders van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap in Portugal, oefenden gisteravond met wisselend succes. De Tsjechen gingen met 2-1 onderuit in Ierland. Duitsland was thuis met 3-0 te sterk voor België. Letland won met 1-0 in Slovenië.

Tsjechië, in de EK-kwalificatiegroep de meerdere van Oranje, had een excuus voor de eerste nederlaag na twintig ongeslagen interlands. De Tsjechen speelden zonder de vedetten Rosicky, Poborsky en Smicer. Na rust kwamen de uitblinkers Koller en Nedved niet meer uit de kleedkamer.

De openingstreffer in Dublin viel na bijna een uur spelen. De Ier Harte scoorde uit zijn specialiteit, de vrije trap. Het was zijn eerste doelpunt als international in ruim twee jaar. Daarna trokken de Tsjechen het duel naar zich toe. Hun offensief werd beloond met de treffer van Baros. Kort voor tijd hielp aanvaller Robbie Keane, geen familie van middenvelder Roy Keane, de Ieren alsnog aan de zege.

Duitsland begon in Keulen gehandicapt aan de oefeninterland tegen België, dat zich in tegenstelling tot de drievoudig Europees kampioen niet wist te plaatsen voor Euro 2004. Duitsland miste aanvaller en topschutter Klose. Doelman Kahn kreeg rust en werd vervangen door Lehmann. Deze reservekeeper had zich eerder negatief uitgelaten over de vorm van Kahn, die in de Champions League blunderde in het doel van Bayern. De Duitse doelpunten kwamen op naam van Kuranyi, Hamann en Ballack.

Letland won in Moldavië met 1-0 door een treffer van Verpakovskis. De geregeld scorende spits van Dinamo Kiev, een van de belangrijkste spelers van bondscoach Strakovs, scoorde na ruim een half uur. Hij deed dat met een volley, op aangeven van Prohorenkovs. Letland, waar aanvoerder Astafjevs zijn honderdste interland speelde, bereikte eerder de eindronde van het EK door in de beslissingsronde het favoriete Turkije te verslaan. Letland is de underdog in de EK-poule met Nederland, Duitsland en Tsjechië.

Ajacied Ibrahimovic was gisteravond matchwinnaar voor Zweden tegen Engeland. Hij maakte het enige doelpunt voor de Angstgegner van de ploeg van bondscoach Eriksson, een Zweed in dienst van de FA. In het Ullevi-stadion van Gotenburg waar Eriksson met IFK grote successen vierde in de jaren tachtig, scoorde Ibrahimovic met een volley. Hij stond voor het eerst in het basiselftal. Engeland heeft sinds 1968 niet meer van Zweden gewonnen.