Duitsland

Pfannmüllers portretten

Met een transportabele studio trekt hij door verre landen. De Duitser Günter Pfannmüller lokt mensen voor zijn camera die nooit eerder op een foto stonden. Tegen een neutrale achtergrond licht hij de grandeur in hun gezichten uit, de schoonheid van hun gewaden, de originaliteit van hun sieraden en lichaamsdecoraties. Moeders, dansers, monniken, boeren, jonge krijgers en vliegende handelaren in Zuid-Amerikaanse en Aziatische dorpen zijn Pfannmüllers modellen en hun blikken blijven je lang bij.

In Search of Dignity: t/m 25 april in het Fotografie Forum International, Weckmarkt 17, Frankfurt/M. Dag 11-18u, wo tot 20u, za en zo tot 17u. Inl 0049-69291726.

Iris en Jugendstil

De vaas oogt wulps, als een vagina. Bij nadere beschouwing heeft ze een florale vorm. Die van een geopende lelie, blauw aan de randen en roomblank van binnen, gemaakt door de Zuid-Franse Jérôme Massier in 1890. Het object siert de tentoonstelling Iris, die doet wat de titel belooft. Glas en porselein, sieraden en textiel, grafiek en schilderijen: alles staat hier in het teken van de met zoveel symboliek beladen bloem. In de Griekse oudheid was Iris de gevleugelde bemiddelaarster tussen de Olympus en het dodenrijk. In de middeleeuwen was zij de bloem van de annunciatie en kunstenaars uit de jugendstil speelden niet alleen met haar mythische betekenissen maar ook met de verticale, goed abstraheerbare vorm. Van oudheid tot en met art nouveau reikt de expositie en een randprogramma biedt lezingen, concerten e.d.

Iris. Mythos - Symbol - Gestalt: t/m 25 juli in het Bröhan-Museum, Schlossstr. 1a, Berlijn. Di-zo 10-18u; Inl 0049-3032690626 of www.broehan-museum.de

En verder

Première van Ibsens Peer Gynt, regie Peter Zadek, op 8 april in het Berliner Ensemble, Berlijn: 0049-3028408155; Corpus Christi, Christus in de fotografie, t/m 12 april in de Deichtorhallen, Hamburg: 0049-40-32103-230.