Bestuurder Wessanen stapt zelf op

Financieel directeur K. Kramer van voedingsbedrijf Wessanen (Zonnatura, Beckers-snacks) stapt op naar aanleiding van boekhoudfouten. Kramer ,,voelt zich verantwoordelijk'', volgens topman A. Veenhof.

De boekhoudfouten kwamen vorig jaar augustus al aan het licht, maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat de onjuistheden ,,veel eerder gezien hadden moeten worden door het bestuur'', aldus bestuursvoorzitter A. Veenhof gisteravond in een telefonische conferentie. De onjuiste rapportage deed zich voor bij de Amerikaanse dochter en groothandel Tree of Life, waardoor er ten onrechte 14 miljoen euro te veel op de balans van Wessanen stond. ,,De directie had eerder actie moeten ondernemen'', zegt Veenhof die negen maanden geleden M. Zondervan opvolgde. Zondervan vertrok nadat onder zijn leiding voor de zesde maal een winstprognose moest worden bijgesteld.

Veenhof benadrukt dat Kramer vrijwillig is opgestapt, niet onder druk van de commissarissen of adviezen van externe onderzoekers. Accountant PWC en het Amerikaanse advocatenkantoor White & Case doen in opdracht van Wessanen een onderzoek. Dit onderzoek loopt nog steeds. Volgens Veenhof vergt dat onderzoek meer tijd dan verwacht. ,,Er zijn bijvoorbeeld 40.000 tot 50.000 e-mails gecontroleerd'', zegt Veenhof.

Door de onderzoeken heeft Wessanen nog steeds geen goedkeurende verklaring voor de jaarrekening over 2003 gekregen van huisaccountant KPMG. Die wordt begin mei verwacht. Veenhof heeft ,,geen indicatie'' dat de eerder gerapporteerde jaarcijfers zullen moeten worden aangepast.

Voormalig bestuurder R. Thorne heeft naar aanleiding van de voorlopige onderzoeksresultaten ,,vrijwillig''eenderde van zijn vertrekpremie van 1,5 miljoen euro aangeboden. Dat gebeurde nadat hij daartoe verzocht was door Wessanen. Voormalig topman Zondervan is ook benaderd om een deel van zijn premie in te leveren. Hij verdiende vorig jaar in totaal 2,7 miljoen euro, inclusief zijn vertrekpremie.

Wessanen zal een nieuwe financieel directeur van buiten het bedrijf aantrekken. Veenhof, afkomstig van Philips, voert onder de naam `Operatie Phoenix' een ingrijpende reorganisatie door bij Wessanen. Hij zal de onderneming centralistischer aansturen. ,,Er zijn in het verleden heel veel bedrijven gekocht en gebundeld, maar ze zijn nooit geïntegreerd. Dat is een fragiele structuur. De onderneming bestond te veel uit los zand''. In het kader van de sanering zijn al 400 banen geschrapt. Er zullen naar verwachting nog eens 1.350 banen verdwijnen. Bij Wessanen werken momenteel circa 9.700 mensen. Daarmee verdwijnt bijna eenvijfde van de banen bij Wessanen. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een bedrijfsresultaat voor bijzondere posten en afschrijvingen van 70 miljoen.