Bank Parmalat komt onder vuur

De bewindvoerder bij het in problemen geraakte zuivelconcern Parmalat heeft hard uitgehaald naar de huisbank van het Italiaanse bedrijf. Volgens Enrico Bondi was de Bank of America al langer op de hoogte van de financiële problemen en heeft ze van deze voorkennis misbruik gemaakt.

Dat stelt de door de regering aangestelde Bondi in een brief die in handen is geraakt van persbureau Reuters. Verder beschuldigt Bondi de bank ervan ,,systematisch'' de toegang te hebben geblokkeerd tot relevante gegevens, waardoor de financiële problemen later aan het licht kwamen dan noodzakelijk was. Tevens stelt Bondi dat de bank eerder om financiële garanties had moeten vragen die de financiële gezondheid van het bedrijf konden aantonen.

De fraude bij Parmalat werd eind vorig jaar ontdekt toen het zuivelconcern, in tegenstelling tot eerdere informatie, niet beschikte over een rekening met 3 miljard euro bij de Bank of America in Milaan. Inmiddels is duidelijk dat als gevolg van persoonlijke verrijking en door verliezen bij buitenlandse dochters van Parmalat meer dan 10 miljard euro is verdwenen.

In een reactie heeft de Bank of America de aantijgingen ontkend. Volgens Bondi wijzen enkele financiële transacties erop dat de bank ,,op de een of andere manier wist van de financiële crisis''. Een woordvoerster van de Bank of America stelt echter dat de betwiste transacties ,,legitiem'' waren.

De brief die Reuters gisteren publiceerde is al op 10 februari naar de Amerikaanse bank gezonden. De Italiaanse vestiging en drie medewerkers van de Bank of America zijn inmiddels ondervraagd en zij worden verdacht van manipulatie van de markt. Door de complexe structuur van Parmalat kan de afronding van de rechtszaak nog wel meer dan een jaar in beslag nemen. In totaal worden nu 29 personen en drie instellingen verdacht van een vorm van financiële fraude.

Bank of America is niet de enige instelling die in Italië onder vuur ligt. Ook de accountantsbedrijven Deloitte Touche Tohmatsu en concurrent Grant Thornton worden ervan verdacht forse steken te hebben laten vallen. Zo meldde The Wall Street Journal vorige week dat Deloitte drie jaar geleden al door Braziliaanse collega's was gewaarschuwd voor malversaties.