`Al-Qaeda gaf bevel'

De Spaanse politie denkt dat de opdracht voor de terreuraanslagen in Madrid direct kwam van leiders van Al-Qaeda vanuit schuilplaatsen in het Midden-Oosten of Azië. Dat schrijft de Catalaanse krant La Vanguardia. De politie heeft foto's verspreid van zes verdachten tegen wie een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd. Het gaat daarbij om vijf Marokkanen en een Tunesiër.

Volgens de onderzoekers zou de opdracht in november zijn gegeven, een maand nadat de Arabische zender Al Jazira twee boodschappen van Osama Bin Laden uitzond waarin tot heilige oorlog werd opgeroepen tegen de landen die de oorlog in Irak hebben gesteund. Ook Spanje werd genoemd. De opdracht zou zijn gegeven aan de `slapende' terreurcel in Madrid onder leiding van de Marokkaan Jamal Zougam. Deze groep, de Islamitisch Marokkaanse Strijdgroep, zou zelf doel en methode van de aanslagen hebben gekozen.

De terreurcel zou een `goedkope en makkelijke' aanslag hebben gekozen met het maximale effect. Voor 2.000 euro zou 30 kilo hasj zijn gekocht in Marokko. Die werd in Noord-Spanje verhandeld tegen 110 kilo springstof. Deze werd met spijkers, schroeven en moeren over de tassen verdeeld.