Akkoord VS vluchtdata beperken

Het europarlement wil dat eurocommissaris Bolkestein opnieuw met de Verenigde Staten gaat onderhandelen over de transfer van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers voor terrorismebestrijding.

Als dat niet gebeurt dreigt het europarlement naar het Europese Hof te stappen. Volgens het parlement is de huidige overeenkomst met de VS in strijd met Europese privacyregels. Een meerderheid van 229 tegen 202 parlementsleden steunde gisteren een resolutie hierover van rapporteur Johanna Boogerd-Quaak (D66).

De woordvoerder van Bolkestein (Interne Markt) zei slechts dat de Europese Commissie ,,over volgende stappen zal nadenken''. Juist deze week besloten de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken passagiersgegevens aan luchtvaartmaatschappijen te gaan vragen op vluchten van buiten de EU. Maar deze data zijn veel beperkter dan die welke aan de VS worden overgedragen.

De overdracht aan de VS betreft 34 gegevens uit de zogenoemde Personal Name Record (PNR). Het betreft niet alleen creditcardnummers, maar ook bijvoorbeeld maaltijdwensen waaruit iemands godsdienst is af te leiden en soms medische gegevens. Het europarlement wil het aantal data beperken van 34 tot 19. Er moet meer duidelijkheid komen welke instanties de data mogen gebruiken. Ook moeten passagiers die in de VS geweigerd worden, een onafhankelijke beroepsmogelijkheid krijgen. Zij moeten hun gegevens kunnen wijzigen. En de bewaartijd van data (3,5 jaar) moet korter. Ook moet er een lijst van misdaden komen, waarvoor aanvullende data kunnen worden verstrekt.

De Amerikaanse douane kan de data nu downloaden uit bestanden van luchtvaartmaatschappijen, wat volgens EU-regels verboden is. De VS hadden Europese luchtvaartmaatschappijen gedreigd met boetes of intrekking van landingsrechten als zij niet meewerkten. Bolkestein sloot in december een akkoord en vindt dat sprake is van ,,adequate'' privacybescherming. Volgens hem heeft het europarlement ,,vrome wensen'' geuit die de VS niet zal inwilligen.

,,De boodschap van het europarlement is glashelder'', aldus Boogerd. ,,Terrorisme dient te worden bestreden, maar niet ten koste van de vrijheden die we willen beschermen tegen terrorisme.'' Volgens Boogerd is het onacceptabel dat van Europese passagiers meer wordt geëist dan van Amerikaanse. In het Amerikaanse Congres zijn intussen ook bezwaren geuit.