Akkoord clips MTV

MTV en zusterzender TMF zullen toch clips van `independents' blijven uitzenden. Vorige week werd bekend dat MTV Networks Europe en de onafhankelijke platenlabels het niet eens konden worden over een nieuw contract.

MTV wilde per 1 april 1,25 miljoen euro per jaar betalen aan de VPL (Video Performance Limited), die namens zo'n 800 maatschappijen onderhandelde. Het oude contract was 2,8 miljoen euro waard. Bovendien wilde MTV de clips exploiteren voor internet en mobiele telefoons. Over die rechten gaat MTV nu met individuele labels praten. Wat de clipzender VPL betaalt wil men niet zeggen.

In de muziekwereld is verheugd gereageerd op de overeenkomst. Fran Nervrkla, voorzitter van VPL, zegt blij te zijn dat ,,MTV op deze manier een vruchtbare samenwerking bevestigt die teruggaat tot de lancering van MTV in Europa.'' Michel Lambot, vice-voorzitter van platenmaatschappij PIAS en president van het samenwerkingsverband IMPALA, zegt: ,,Ik ben blij dat MTV, na enige misverstanden, de culturele en commerciële waarde erkent van de diversiteit in het repertoire van de Europese onafhankelijke labels.''