Ajax Finance

,,Beste Ajacied'', schreef Arie van Eijden, algemeen directeur van Ajax, mij onlangs, ,,als Ajax-fan volgt u natuurlijk de activiteiten van het Eerste Elftal op de voet. Op het veld wordt hard gewerkt om de landstitel binnen te halen. Daarnaast spelen zich buiten het veld diverse activiteiten af. Om op het veld optimaal te presteren, dient er voldoende kapitaal te zijn om te investeren.(...) Bij elke activiteit wordt de afweging gemaakt of dit in het verlengde van Ajax ligt en interessant is om aan de supporter aan te bieden.''

Wat ligt er in het verlengde van Ajax? Iets dat met voetbal te maken heeft, zou je zeggen. Want daar ligt toch in de eerste plaats de expertise van Ajax en de interesse van de supporter.

Maar Arie van Eijden denkt al veel verder. Ach, voetbal, het is zo'n beperkt spelletje. Het balletje gaat wel of niet in het doel, daar kun je verder geen toekomst op bouwen. Think big.

Daarom vervolgde hij zijn brief aan mij met: ,,Zo bestaat sinds een half jaar Ajax Energie, daarnaast is er de mogelijkheid om ADSL via Ajax af te sluiten en voor een financiering kunt u bij Ajax Finance terecht.''

Daar keek ik even van op. Ajax Energie? Ajax ADSL? Ajax Finance? Moeten ze dat bij Ajax wel allemaal gaan doen? Het is al moeilijk genoeg om een goeie spits te kopen.

Er zat bovendien een brief bij van Richard Groenendaal, financieel adviseur van Ajax Finance BV. Hij begon meteen te tutoyeren, wat begrijpelijk is, want zijn klanten zijn afhankelijk van hém, en niet andersom. ,,Wij weten dat grote uitgaven niet altijd op een geschikt moment komen'', schrijft hij vaderlijk. ,,De wasmachine gaat ineens kapot, de meubels zijn aan vervanging toe, je moet je seizoenkaart nog betalen en je wilt dit jaar eigenlijk ook op vakantie. Geen nood, wij regelen het voor je.''

Pak van ons hart. Groenendaal: ,,Ajax Finance is een onderneming van ABN Amro en wij bemiddelen voor jou bij de meest betrouwbare financieringsmaatschappijen. Zo krijg je altijd de gunstigste aanbieding. Met een Ajax Finance-financiering kun je tot een afgesproken bedrag onbeperkt geld opnemen met je Ajax-bankpas.''

Dat betekent dus dat je voor het nieuwe voetbalseizoen rustig Richard tutoyeren mag kunt opbellen met de boodschap: ,,Mijn auto is kaduuk, mijn vrouw is aan vervanging toe, ik wil nog naar de Bahama's, wil je mij die seizoenkaart even voorschieten?''

Ajax Finance regelt het voor je.

Wil je er niets mee te maken hebben en ben je zelfs zo kinderachtig om bezwaar te hebben tegen het gebruikmaken van je adresgegevens, dan moet je dat Ajax per e-mail laten weten. Dan blokkeren ze je gegevens. Aardig van ze.

Toch denk ik dat veel Ajax-supporters liever wat meer zouden weten over het volgende seizoen. Willen ze hun beste spelers (Maxwell, Ibrahimovic, Van der Vaart) houden, of gaan ze hen, net als PSV doet, op de markt gooien? Bijvoorbeeld als Ajax Energie en Ajax ADSL en Ajax Finance een fiasco worden?

Laat Van Eijden ons daar nou eens een briefje over schrijven, liefst vóórdat we onze seizoenkaart moeten verlengen.

    • Frits Abrahams