Zaak-Tyco gaat voor jurylid `pico bello'

De strafzaak tegen twee voormalige topmensen van het industriële conglomeraat Tyco die zijn aangeklaagd wegens het zich toe-eigenen van miljoenen dollars uit de bedrijfskas voor privé-doeleinden, begint kolderieke vormen aan te nemen. De jury heeft na negen dagen vergaderen nog steeds geen vonnis bereikt. Niet omdat de schuldvraag hun zwaar valt, zo lijkt het, maar omdat een jurylid, een rijke, excentrieke weduwe – die zelf advocaat is – de beraadslagingen traineert.

De advocaten van Dennis Kozlowski en Mark Swartz, de oud-topman respectievelijk financiële man van Tyco, hebben bij de rechter aangedrongen op een nietigverklaring van het proces omdat het betreffende jurylid, de 79-jarige Ruth Bennett Jordan, volgens hen in chatrooms op internet zou worden gefileerd nadat haar naam was uitgelekt via twee kranten. Reden: vorige week maakte ze met duim en wijsvinger een pico bello-gebaar naar de verdediging in de rechtszaal, ten teken dat zij de beklaagden zou vrijpleiten van alle beschuldigingen. In tegenstelling tot de rest van de twaalfkoppige jury, die voornamelijk bestaat uit jonge mannen.

De tabloidkrant New York Post was er dit weekend meteen bij om mevrouw Jordans identiteit te onthullen – tegen de gebruiken in – en haar getekende portret op de voorpagina te plaatsen. Volgens de Post was holdout granny een puissant rijke dame, die lid was van exclusieve gezelschappen zoals de Colonial Dames of America en de Colony Club. Relevanter was de toevoeging van een kennis van mevrouw Jordan, die zei dat ze `zelfingenomen', `paranoïde' en `recalcitrant' is. ,,Ze denkt dat iedereen het op haar gemunt heeft'', aldus de kennis, dus ook tijdens het jury-overleg.

,,Het gaat altijd over haarzelf, over haar opleiding of over haar kleinkinderen'', aldus een voormalig jurylid die de weduwe meemaakte, in de Post.

Rechter Michael Obus van de State Supreme Court, de hoogste rechtsinstantie van de staat New York waarvoor de zaak dient, ziet vooralsnog geen reden de zaak op te schorten. ,,Dit is geen klassiek geval van een verdeelde jury. Er is een jurylid dat dwarsligt. Zolang de jury niet aan mij meedeelt dat ze er niet meer uitkomen, laat ik ze hun werk doen.''

Halverwege vorige week leek een nietigverklaring van het proces onafwendbaar, toen de jury in haar schriftelijke verslag aan de rechtbank te kennen gaf dat discussie onmogelijk was en de sfeer `vergiftigd'.

De Tyco-zaak, die al een halfjaar bezig is, staat symbool voor de hebzucht die gepaard ging met de bedrijfsschandalen van de afgelopen jaren. Toch bracht het proces weinig vuurwerk. Het hoogtepunt werd meteen in het begin bereikt met de openbaring door de openbaar aanklager van diverse excessen bij Tyco. Zo zou met geld van het beursgenoteerde bedrijf het New Yorkse appartement van Kozlowksi zijn verrijkt met een douchegordijn ter waarde van 6.000 dollar. Zowel Kozlowski als Swartz houdt vol dat de uitgaven waren gefiatteerd door het bedrijf.