Vijf handelaren op non-actief bij Van der Moolen

Beursbedrijf Van der Moolen heeft vijf medewerkers op non-actief gesteld en een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouder SEC en met de New York Stock Exchange (NYSE) naar aanleiding van ,,incorrecte handelsactiviteiten'' op Wall Street.

De beursmakelaar, onderdeel van de Nederlandse AEX-index, wordt samen met vier andere branchegenoten verweten beleggers benadeeld te hebben bij de uitvoering van effectenorders. Van der Moolen betaalt 58 miljoen dollar (47 miljoen euro) ,,zonder schuld te bekennen of te ontkennen''. Bijna 23 miljoen dollar is als boete opgelegd, de rest van het bedrag is ,,ter compensatie'' van beleggers.

Het totale bedrag ligt bovenin de bandbreedte die Van der Moolen eerder had aangegeven en zal gestort worden in een apart fonds ten gunste van benadeelde klanten. Van der Moolen maakte vorig jaar verlies door een voorziening die het hiervoor trof. De uiteindelijke omvang van de boete en de schikking is 2,7 miljoen dollar hoger uitgevallen.

Volgens de Amerikaanse toezichthouders hebben de beursmakelaars de beleggers vooral benadeeld door vooruit te gaan lopen op effectenorders. Daardoor verkochten beleggers tegen te lage koersen of kochten zij tegen te hoge koersen. Van der Moolen profiteerde van extra marge tussen koop- en verkoopprijs van een effect.

De SEC en de NYSE hebben aangekondigd dat het onderzoek naar individuele handelaren zal worden voortgezet. Volgens bestuursvoorzitter F. Böttcher van Van der Moolen kan een aantal medewerkers zijn functie niet meer op de beursvloer van Wall Street vervullen. Volgens hem moeten de handelaren de gelegenheid krijgen om zich goed tegen de beschuldigingen te verweren. Zij zijn niettemin door het beursbedrijf op non-actief gesteld, zo bevestigt Böttcher vanochtend. Ook bij andere beursmakelaars op Wall Street zouden handelaren uit hun functie zijn ontheven.

Volgens de SEC en de NYSE hebben Van der Moolen en vier branchegenoten federale handelswetten en de beursregels van Wall Street overtreden. In de diverse class actions die in de Verenigde Staten door gedupeerde beleggers tegen Van der Moolen zijn aangespannen, wordt de Amsterdamse beursmakelaar eveneens overtreding van federale handelswetten verweten.

Böttcher wijst erop dat in de huidige schikking al rekening is gehouden met een compensatiefonds voor benadeelde partijen.

Beursmakelaar: pagina 20