Twee doden door ongeluk helikopter

Op het eiland Gran Canaria zijn gisteren na een busongeluk twee Nederlandse vrouwen om het leven gekomen toen de reddingshelikopter waarin zij naar het ziekenhuis werden vervoerd neerstortte.

In totaal raakten 26 mensen gewond, 24 Nederlandse toeristen en twee Duitsers. Een tiental bevond zich vandaag nog in het ziekenhuis.

De dramatische keten van ongelukken begon gistermiddag rond drie uur in het berggebied rond de toppen van Gran Canaria op de zeer smalle bergweg zonder vangrails richting het stuwmeer van Chira. Een bus met 35 inzittenden, het grootste deel Nederlandse toeristen, was op weg voor een excursie langs het stuwmeer. Door onbekende redenen raakte de bus van de weg af en kwam vijf meter lager op een helling terecht.

Bij de reddingswerkzaamheden werden de zes meest gewonde toeristen vervoerd met drie helikopters naar het ziekenhuis in Las Palmas de Gran Canaria, zo'n tachtig kilometer verderop. Nadat de eerste twee helikopters probleemloos waren vertrokken raakte de laatste onder de ogen van de toeristen een hoogspanningskabel die over het dal gespannen is. Het apparaat stortte neer waarna een brand uitbrak die een belangrijk deel van de omgeving in vlammen zetten. De inzittenden, behalve de twee toeristen een piloot, een medicus en een doktersassistente, konden niet uit de vlammenzee worden gered.

De gewonden bevinden zich volgens de directeur van de kliniek in San Bartolomé, waar de meeste slachtoffers naar werden vervoerd, buiten levensgevaar. De meeste van hen werden opgenomen met botbreuken en kneuzingen als gevolg van het ongeluk met de autobus. Ook de beide echtgenoten van de overleden vrouwen moesten zich onder behandeling laten stellen nadat de helikopter voor hun ogen neerstortte.

De afgelopen nacht bevonden zich nog 26 slachtoffers in de ziekenhuizen, twaalf van hen ter observatie. De reisorganisatie Tui, die 22 toeristen in de bus had zitten, heeft assistentie gestuurd voor de begeleiding van de gewonden en hun overgevlogen familieleden. Het bijstandsteam van de SOS-alarmcentrale biedt psychologische hulp.