Toerismebranche verwacht herstel

De grootste reisonderneming van Europa, het Duitse TUI AG, voorziet het aantrekken van de toerismemarkt voor dit jaar. Dat heeft het bedrijf op zijn hoofdkantoor in Hanover vandaag bekendgemaakt. Het aantal boekingen voor de zomervakantie is volgens TUI – in Nederland onder meer eigenaar van de touroperators Arke en Holland International – met bijna 2,5 procent gestegen. Het toerisme liep vorig jaar wereldwijd terug als gevolg van de economische crisis, de oorlog in Irak en het uitbreken van het sars-virus.

Ondanks de optimistische verwachtingen zakte het aandeel TUI op de beurs in Frankfurt bijna 1 procent. Beleggers waren teleurgesteld over de in 2003 behaalde resultaten. Zo daalden de inkomsten uit het toerisme met 40 procent ten opzichte van 2002. De operationele winst kwam uit op 913,3 miljoen euro. Dat is circa 43 miljoen euro minder dan in 2002, als toen dezelfde boekhoudmethoden waren toegepast.

De omzet zakte met ruim 5 procent tot 19,2 miljard euro.

De omzet van TUI Nederland bedroeg vorig jaar bijna 1 miljard euro. De gemiddelde verkochte reissom was in 2003 ongeveer 600 euro. Dat is 1 procent lager ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij heeft de reisorganisatie in Nederland volgens directielid R. Klawer quitte gedraaid.

Het aantal vervoerde passagiers vanuit Nederland daalde 1,5 procent tot 1,2 miljoen. In deze cijfers zijn de geboekte reizen via de eigen reisbureaus niet meegerekend om dubbeltellingen te voorkomen.

Dit jaar rekent TUI Nederland op een plus in de zomerboekingen van 2 tot 4 procent. Volgens Klawer moet er dan niet zoals vorig jaar de besmettelijke longziekte SARS of een oorlog uitbreken. ,,Ook weet je nooit van te voren of het net zulk mooi weer wordt als vorige zomer.''

Ook de omzet van de tweede reisonderneming in Europa, het eveneens Duitse Thomas Cook, eigendom van luchtvaartmaatschappij Lufthansa, daalde vorig jaar scherp. Lufthansa heeft ene grote reorganisatie aangekondigd.