Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Tweede deel van een drieluik over de strijd tussen de Westerse inlichtingendiensten en het Al-Qeada-netwerk belicht de pogingen van FBI terreurbendes te pakken vóór ze kunnen toeslaan. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Reportage over uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers. Door het uitzettingsbeleid moeten ze terug, zelfs als dat niet mogelijk is. Om ze toch uit te zetten gebruikt de Nederlandse overheid valse documenten. Verder de tot de islam bekeerde Belg Jean-François Bastin over radicale moslimjongeren. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Onder meer een gesprek met minister van Justitie Donner over zijn `terroristenbrief', die hij vanmiddag naar de Kamer heeft gestuurd. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Vinger aan de pols: De passie geknakt. Nederlands kampioene snowboarden Bibean Mentel vertelt over de tijd na een onderbeenamputatie; voetbaltrainer Fritz Korbach over zijn mislukte trainerschap bij Sparta; cellist Ben de Ligt over de problemen met zijn vingers en programmamaakster Linda van der Linden over haar hersenbloeding. Ned.2, 19.55-20.42u.

Bewogen leven: Balseros. Over zeven Cubaanse bootvluchtelingen die, na de val van Sovjet-Unie begin jaren negentig en wegens de armoede in hun land, naar de VS vluchtten. Daar proberen zij te integreren in de Amerikaanse samenleving. Canvas, 22.40-0.25u.

Reporter: Het Nederlandgevoel. Slot van een drieluik gaat in op de resultaten van een enquête over wat Nederlanders belangrijk vinden. Het blijkt dat de toestroom van immigranten gezien wordt als een bedreiging van de eigen cultuur. Ned.1, 23.18-23.57u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Met het medium Jomanda die na een half jaar weer spreekt. Ned.3, 19.32-20.00u.

Barend & Van Dorp. Gasten: cabaretier Marc-Marie Huijbregts, kok Robert Kranenborg en Bram Vermeulen. RTL4, 22.30-23.30u.

KUNST & SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de oefeninterland van Nederland tegen Frankrijk. In de nabeschouwing analyseren Louis van Gaal, Hans van Breukelen en Kees Jansma de wedstrijd. SBS6, 20.00-22.40u. & 23.00-23.35u.

Claus leest voor. Hugo Claus leest uit zijn oeuvre het gedicht De moeder. Canvas, 20.55-21.00u.

FILM

Goodbye Lover (Roland Joffé, 1998, VS/Duitsland). Curieuze flop van de regisseur van o.a. The Killing Fields en The Mission is een komische film noir met Dermot Mulroney en Don Johnson als rivaliserende broers en Patricia Arquette als een aan The Sound of Music verslingerde femme fatale. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

Fletch (Michael Ritchie, 1985, VS). Nonchalante maar onderhoudende comedy-thriller geeft alle ruimte aan Chevy Chase die herinneringen wekt aan Eddie Murphy in Beverly Hills Cop. Met behulp van malle vermommingen en valse namen (waaronder Igor Strawinski!) probeert hij als journalist een narcotica-affaire te ontrafelen. Veronica, 20.35-22.25u., met reclame.

.De verlossing (Hugo Claus, 2001, Belg.). Verfilming door Claus van zijn eigen toneelstuk volgt een vrouw (Gilda De Bal) op de dag dat zij doodgaat. In bizarre stileringen betoont Claus zich een meester, vooral ook door de prachtige creaties van Jan Decleir als een kippen temmende, geestelijk afwezige echtgenoot en van Peter Van Den Begin als schlemielige zoon des huizes. Gaat en passant ook over Belgisch verdriet en racisme. Canvas, 21.00-22.40u.

.True Romance (Tony Scott, 1993, VS). Door Quentin Tarantino geschreven, niet echt romantische film over een schlemielige verkoper van strips, een verliefde call-girl en de geest van Elvis. De gewelddadige, ironische hommage aan Tarantino's pulp-helden wordt door de regie van Scott danig afgevlakt. Veronica, 22.5-0.35u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Schrijfster Connie Palmen praat over haar essay Iets wat niet bloeden kan dat zij voor de `maand van de filosofie' schreef. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van Cobi Klingers in Haarlem en een verhaal van Arnon Grunberg praat Arie Storm over de roman Liefde bedrijven van de Brusselse schrijver Jean-Philippe Toussaint. Verder de architectuur van de basisschool De Vijver in de Haagse wijk Wateringse Veld en een reportage over de slappe Nederlandse boterhammen en de opmars van het ambachtelijk gemaakte zuurdesembrood. 747AM, 21.02-23.00u.