Tegenslag voor homohuwelijk in Massachusetts

Het Congres van de Amerikaanse staat Massachusetts heeft ingestemd met een grondwetswijziging die het homohuwelijk onmogelijk maakt, maar samenlevingscontracten tussen homo's wel toestaat.

Het amendement, dat pas in 2006 rechtsgeldig kan worden nadat het aan een nieuw gekozen Congres is voorgelegd en vervolgens in een referendum is goedgekeurd, is een tegenslag voor de voorstanders van homorechten. Vorige maand haalden zij nog een belangrijke overwinning nadat het Hooggerechtshof van Massachusetts het verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk verklaarde. Door die uitspraak mogen homoseksuelen in Massachusetts vanaf 17 mei in het huwelijk treden en krijgen zij alle rechten die bij de huwelijkse status horen.

Veel conservatieve leden van het Congres van de liberale staat aan de Amerikaanse oostkust bezwoeren meteen na die uitspraak al dat zij er alles aan wilden gaan doen om het homohuwelijk eens en voor altijd onmogelijk te maken. Dat is alleen mogelijk wanneer de grondwet wordt gewijzigd.

Voor homokoppels betekent dat, dat zij de komende tweeënhalf jaar gewoon mogen trouwen. Maar wat er na 2006 met hun huwelijkse status gebeurt wanneer het Congres inderdaad de benodigde steun voor een wetswijziging behoudt, is onduidelijk. Voorstanders van het huidige compromisvoorstel willen die huwelijken dan weer omzetten in samenlevingscontracten.

Om het gegarandeerde gesteggel over de status van die groep mensen tegen die tijd te voorkomen, wil Mitt Romney, de Republikeinse gouverneur van Massachusetts, dat de uitspraak van het Hof tot 2006 wordt uitgesteld. Daartoe heeft Romney Thomas Reilly, de hoogste verantwoordelijke voor Justitie in de staat, om uitstel gevraagd.

Maar Reilly, die evenals Romney tegen het homohuwelijk en het samenlevingscontract is, heeft gezegd de uitspraken van het Supreme Judicial Court te respecteren en de gouverneur gevraagd hetzelfde te doen. ,,Ben ik het met hun uitspraak eens? Nee, beslist niet. Maar zo luidt de wet'', zei Reilly.

Wel heeft Reilly bepaald dat homostellen uit andere staten waar het homohuwelijk verboden is, geen recht hebben in Massachusetts te trouwen. Dat zou al door een obscure wet uit 1913 onmogelijk zijn gemaakt. Daardoor kunnen homostellen uit ten ministe 38 staten niet in Massachusetts trouwen.

De hele kwestie heeft links en rechts scherp verdeeld. Voorstanders van het huwelijk zijn tegen de beperkte rechten van een samenlevingscontract. Tegenstanders willen een dergelijk contract niet eens bespreekbaar maken.