Su kon gewoon niet rijden

Kon ze nou gewoon heel slecht rijden, of is ze expres met haar dure, zilverkleurige BMW op een groep arme boeren ingereden? Die vraag stond centraal tijdens het proces tegen de schatrijke Su Xiuwen, die vorig jaar oktober in de Noord-Chinese stad Harbin in botsing kwam met een tractor volgeladen met lente-uitjes.

Volgens ooggetuigen zou ze de boer die de tractor bestuurde de huid hebben volgescholden, ze zou hem in haar drift ook hebben geslagen, omdat hij het als achterlijke plattelander had gewaagd krassen te maken op de zijkant van haar nieuwe wagen. De boer en zijn vrouw zouden juist van de tractor zijn gestapt om de rijke stadsmadam hun excuses aan te bieden.

Maar mevrouw Su werd alleen maar steeds laaiender, aldus de ooggetuigen. Ze zou in woede met haar auto zijn ingereden op een groeiende groep nieuwsgierigen die rond het ongeluk was samengedromd. Daarbij kwam de boerin om het leven, twaalf anderen raakten gewond.

De lezing van de rechter was in eerste instantie een andere: ze zou het niet met opzet hebben gedaan, ze was alleen maar een slechte, onervaren automobiliste en ze was in haar zenuwen van de weg geraakt. Ze kwam er daarom met de voor Chinese maatstaven `lichte' straf van twee jaar voorwaardelijk vanaf.

Maar daarmee was de kous niet af. De zaak leidde tot heftige discussies op het internet, want het gerucht ging dat ze zo licht was bestraft omdat haar echtgenoot, een rijke zakenman, zijn contacten bij de provinciale overheid had aangewend om haar voor een zwaardere straf te behoeden. Ook zou haar familie een aantal getuigen hebben omgekocht.

Dat rook naar corruptie en klassenjustitie, en de internetdiscussie werd later ook opgepakt door de kranten en andere `traditionele' media. Veel deelnemers aan de discussie zagen er het nieuwste voorbeeld in van het idee dat de nieuwe rijken met hun geld en contacten zomaar ongestraft alles kunnen doen wat ze willen, terwijl arme boeren in het moderne China op geen enkele rechtvaardigheid meer kunnen rekenen.

Het was immers maar al te vaak gebeurd dat boeren het hadden moeten afleggen tegen rijke ondernemers die met hun invloed boeren van hun land wisten te pesten, hadden geweigerd loon uit te betalen of op andere manieren de rechten van hun boerenwerknemers hadden geschonden.

De publieke verontwaardiging leidde tot een onderzoek naar de juistheid van de oorspronkelijke uitspraak, iets wat in China zeer ongebruikelijk is. Daarbij kwam het echter niet tot een herziening van het vonnis: er zou niets gebleken zijn van het omkopen van getuigen of van het aanwenden van oneigenlijke invloed, zo meldde het officiële Chinese persbureau Xinhua.

Mevrouw Su kon gewoon niet rijden, en dat was alles, zo oordeelde het gerechtelijke onderzoeksteam eerder deze week.