Sonar Lodge

Op Needlework verzamelde Richard van Kruysdijk, de man achter het Eindhovense project Sonar Lodge, werk van vier recente EP's. Maar de manier waarop hij die nummers achter elkaar zet verraadt de wil er meer van te maken dan een willekeurige compilatie, zoals die al met stapels tegelijk uit de krochten van de dans-elektronica komen.

In een vloeiende mix worden de stukken aaneengeregen, vlot gecombineerd met hun al of niet eerder uitgebrachte remixen door derden. Zo hoor je rustig vier interpretaties van hetzelfde nummer achter elkaar, die net zoveel met elkaar gemeen hebben als dat ze van elkaar verschillen. Een logisch klinkende luisterervaring is het gevolg, al behoort ook dansen tot de mogelijkheden.

Want Van Kruysdijk en zijn remixende gasten, zoals Max 404, Aardvarck en Attica Blues, stoeien graag met drukke ritmes van het soort dat tegenwoordig als broken beats of nu jazz door het leven gaat. In hun handen krijgen deze beats fysieke kwaliteiten, maar in sterke stukken als I Am Dead When I Am Not With You en The Rapids schuilt ook de krachtige abstractie van een jazzman als Miles Davis anno 1970. De computer met jazz aan het dansen krijgen, dat is de geslaagde missie van Sonar Lodge.

Sonar Lodge: Needlework (Music For Speakers, distr. Rush Hour)

    • Jacob Haagsma