Sharon legt Gaza-plan voor aan leden Likud

De Israëlische premier Ariel Sharon zal zijn plan om de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen en het gebied te ontruimen in een referendum voorleggen aan de 200.000 leden van zijn Likudpartij. Hij beloofde gisteravond tijdens een partijbijeenkomst in Tel Aviv dat de uitkomst van dit referendum bindend is.

Uit een opiniepeiling van de krant Yediot Ahronot blijkt dat een meerderheid (51 procent) van de gewone leden van Likud de evacuatie van 17 van de 21 nederzettingen met in totaal 8.000 inwoners zal steunen. Het plan van Sharon is op fel verzet gestuit van enkele Likudministers, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Shalom, een groep leden van de Knesset en van een meerderheid in het centraal comité van de partij.

Op deze wijze hoopt de premier, volgens zijn naaste medewerkers, dit verzet te omzeilen. Sharon gaat er ook van uit dat hij na zijn bezoek aan Washington op 14 april de steun heeft van de Amerikaanse president George Bush. Met openlijk beleden instemming van het Witte Huis zou het omstreden evacuatieplan in een referendum vrijwel zeker geaccepteerd worden.

De Verenigde Staten dringen al tientallen jaren aan op het ontmantelen van nederzettingen. Sharon, en met name ook minister van Financiën Benjamin Netanyahu, wil ook ondubbelzinnige Amerikaanse steun voor de route van de veiligheidsbarrière, de `muur', en voor de annexatie van vier grote nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns arriveert vandaag in Israël voor verder overleg daarover.

Vervulling van deze wensen zijn voor Netanyahu, die vandaag Den Haag en Rotterdam bezoekt, voorwaarden om het plan van Sharon te steunen. Voor de premier is de steun van de in de Likudpartij gezaghebbende Netanyahu van essentieel belang.

De linkse oppositie en de kleine rechtse en religieuze regeringspartijen, waar de meeste kolonisten op stemmen, hebben heftig geprotesteerd tegen Sharons voornemen alleen in Likud een referendum te houden. Zij vinden het initiatief ondemocratisch, omdat grote groepen kiezers buitengesloten worden. De Nationale Unie en de Nationale Religieuze Partij zullen als Sharon het evacuatieplan doorzet uit de regering stappen. Sharon zei gisteren dat hij dan ,,binnen één dag een nieuwe regering heeft gevormd'' met Shimon Peres van de nu oppositionele Arbeidspartij.