Onverwacht incident op een fijne school

Een woordenwisseling loopt uit op een steekpartij tussen twee leerlingen, op het plein van hun school in Heerenveen. ,,Dit is een leuke school. Er was hier nooit iets aan de hand'', zegt een ouder.

Juist vorige week kreeg De Compagnie, school voor praktijkonderwijs in Heerenveen, een enquête van het ministerie over `geweld op school'. ,,Een van de docenten zei toen nog: dat staat zo ver van ons af'', zei directeur Peter de Jong gisteren op een persconferentie op het gemeentehuis van Heerenveen.

Gistermorgen werd op zijn school met 147 leerlingen een 17-jarige leerling uit Joure neergestoken door een 14-jarige medeleerling uit Heerenveen van Antilliaanse afkomst. Het slachtoffer, afkomstig uit Sri Lanka, wist zelf de koffiekamer te bereiken, vertelde de Jong. ,,Je denkt eerst nog dat hij frisdrank heeft gemorst of een rood verfbommetje over zich heen heeft gekregen. Maar we zagen al direct dat het buitengewoon ernstig was.'' De jongen riep ,,pijn, pijn'' en werd op zijn rug gelegd.

De twee jongens hadden een woordenwisseling gekregen in de kantine, die zich later voortzette op het schoolplein. Waarover het tweetal ruziede is niet bekend. De 14-jarige liep vervolgens een praktijklokaal binnen, pakte daar een aardappelschilmesje, liep terug en stak de 17-jarige daarmee in de borststreek. Slachtoffer en verdachten zaten niet bij elkaar in de klas.

Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het tegenover de school gelegen ziekenhuis. De jongen onderging een spoedoperatie en werd later in de middag overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle, waar hij nu nog ligt en het volgens de politie redelijk goed maakt.

De 14-jarige werd door een van de 23 docenten van de school, die pleinwacht had, overmeesterd. Medewerkers van Bureau Slachtofferhulp en de schoolpsycholoog vingen de leerlingen op. Ruim dertig van hen meldden zich aan voor begeleiding. Daar horen ze bijvoorbeeld dat niet kunnen slapen een bekende reactie is na zo'n voorval.

Niets wees er volgens de schooldirecteur op dat een dergelijk geweldsincident op zijn school kon gebeuren. Er werd weleens een mobieltje of een fiets gestolen, ,,en soms stonden leerlingen weleens met de vuisten tegenover elkaar, maar ernstige incidenten deden zich nooit voor''. Hij noemt de gebeurtenis ,,verbijsterend''. ,,We dachten dat we een veilige school waren, ook door de omvang en het nauwe contact met en zorg voor onze leerlingen.''

De Jong omschrijft zijn leerlingenbestand als ,,moeilijk lerend'' en ,,soms met gedragsproblemen''. ,,Het zijn leerlingen die een potentieel gevaar kunnen opleveren. Ze werken met schroevendraaiers, cirkelzagen en in de keuken met messen. We bereiden ze in de praktijklessen voor op het leven in de maatschappij. Praktijkonderwijs kun je hen niet onthouden, maar de situatie waarin ze zitten houdt een risico in.''

De Jong wil niets kwijt over de verdachte zolang het politieonderzoek loopt. Het slachtoffer omschrijft hij als ,,zachtaardig en communicatief buitengewoon vaardig''. ,,Hij kon problemen uitpraten, was serieus en gemotiveerd.'' Toen De Jong eens als inval-stagebegeleider met hem naar zijn stageplek moest en te laat kwam, bleek de jongen zelf het gesprek al te hebben gevoerd. ,,Hij gaf ook aan door te willen leren.''

Morgenavond worden ouders ingelicht door medewerkers van slachtofferhulp, politie en docenten. Media worden daarbij geweerd. Zowel directeur De Jong als burgemeester De Jonge van Heerenveen wil het politieonderzoek afwachten, voordat men een beslissing neemt over eventuele veiligheidsmaatregelen. Volgens De Jong passen detectiepoortjes echter niet bij zijn school. ,,Die bieden alleen schijnveiligheid.''

Vandaag hebben de leerlingen vrij, maar de school is wel open voor leerlingen die willen praten. Zij waren gisteren geïnstrueerd niet met de media te praten. Volgens De Jong omdat zij ,,als zij emotioneel worden fictie en werkelijkheid door elkaar halen. Zij kunnen dan dingen zeggen die later niet blijken te kloppen''. Een ouder zei gisteren geschokt te zijn. ,,Dit is een leuke school met een fijne sfeer. Er was hier nooit iets aan de hand.''

    • Karin de Mik