Nieuwe tegenslag voor Spelen

Een nieuwe tegenslag voor de organisatoren van de Olympische Spelen in Athene: bouwvakkers bij de olympische accomodaties hebben het werk vandaag neergelegd. Door de staking vandaag van ruim twee miljoen werknemers, onder wie ook bouwvakkers, dreigt de organisatie verder in tijdnood te komen. Griekenlands grootste particuliere vakbond, GSEE, riep op tot de 24-uursstaking. Ook het openbaar vervoer ligt vandaag stil en de havens zijn gesloten, evenals een aantal banken.

GSEE-president Polyzogopoulos verklaarde dat er geen nieuwe stakingen zijn gepland. Maar de vakbond, die acht procent loonsverhoging eist en het aanbod van 3,2 procent van de werkgevers afwees, gaf aan dat het niet terugdeinst opnieuw naar het stakingsmiddel te grijpen in het geval er geen overeenstemming wordt bereikt. Zelfs als dat de voorbereiding van de Zomerspelen (13-29 augustus) ernstig verstoort.

,,Als zij (de werkgevers, red.) vasthouden aan hun positie, zal een conflict – met alle gevolgen voor de olympische prioriteiten van het land – onvermijdelijk zijn'', waarschuwde de vakbond in een verklaring. De landelijke staking komt erg ongelegen voor de onlangs aangetreden conservatieve regering in Griekenland, die bezig is aan een inhaalslag om de olympische deadline voor de oplevering van de verschillende sportaccommodaties te halen.

Door tijdnood zag de regering zich al gedwongen een aantal projecten die vertraging hadden opgelopen, waaronder het dak boven het olympisch zwembad, te schrappen en andere projecten te versoberen. De regering moet zich troosten met de verklaring van de aannemers dat zij de verloren dag compenseren door de bouwvakkers overuren te laten maken en op zondag te laten werken.

Behalve de staking kreeg de regering nog een tegenvaller te verwerken. Gisteren werd bekend dat voor een deel van de olympische bouwwerkzaamheden het budget is overschreden. Het gaat om een bedrag van ongeveer tachtig miljoen euro.