Muziekindustrie in geweer tegen ruil via internet

De muziekindustrie in Duitsland, Italië, Denemarken en Canada neemt juridische stappen tegen mensen die illegaal muziek ruilen via internet. Nederland volgt ,,binnen afzienbare tijd''.

De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), de branchevereniging van de muziekindustrie, maakte gisteren in Londen de actie bekend tegen in totaal 247 muziekpiraten. Hun wordt schending van het auteursrecht verweten. In Duitsland, Italië en Canada moeten internetgebruikers voor de rechter verschijnen. In Denemarken kunnen de overtreders kiezen tussen een rechtszaak of het betalen van een schadevergoeding en het stoppen met illegaal muziek downloaden.

De juridische stappen maken deel uit van een campagne tegen de schending van auteursrechten. ,,Het is een logische stap in de strijd tegen muziekpiraterij'', aldus voorzitter J. Berman van de IFPI in een verklaring. ,,Het illegaal uitwisselen van muziek bedreigt het levensonderhoud van iedereen die in de muziekindustrie werkt.''

De muziekindustrie zegt dat de verkoop van muziek lijdt onder het illegaal downloaden. In 2002 daalde de wereldwijde omzet met 7 procent. In de eerste helft van vorig jaar was de daling bijna 11 procent. De cijfers over heel 2003 zijn nog niet gepubliceerd, maar de industrie gaat uit van een afname van ruim 7 procent. Platenmaatschappijen zeggen personeel te moeten ontslaan door het illegaal downloaden van muziek.

De IFPI kondigde gisteren aan dat de komende maanden meer rechtszaken zullen volgen in diverse landen. In Nederland staat de stichting Brein, die de auteursrechthebbenden vertegenwoordigt, ,,klaar om stappen te ondernemen'', zegt woordvoerder T. Kuik. ,,Wij zullen binnen afzienbare tijd mensen sommeren te stoppen met het aanbieden van muziekbestanden. Als zij dit opzettelijk blijven doen, zullen wij een verbod en schadevergoeding eisen. Daarna stappen we naar de rechter.''

In de VS treedt de muziekindustrie al sinds september vorig jaar op tegen grootschalige aanbieders van online-muziek. Bijna tweeduizend mensen zijn aangeklaagd; met vierhonderd gebruikers van programma's als Kazaa, eMule en WinMX zijn schikkingen overeengekomen.

Volgens Kuik van Brein heeft de juridische actie succes. ,,Het aantal muziekbestanden dat wereldwijd wordt aangeboden is naar schatting gedaald van circa 1 miljard vorig jaar naar 800 miljoen nu.'' Brein treedt in Nederland overigens al incidenteel op tegen mensen die illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden op het web.

Brein heeft altijd laten weten pas over te gaan tot juridische actie in Nederland als consumenten legaal muziek kunnen kopen op internet. In Europa zijn nu rond de vijftig online muziekwinkels actief. Volgens onderzoeksbureau Forrester kocht minder dan 1 procent van alle Europese internetgebruikers vorig jaar muziek op het web, goed voor een markt van 24 miljoen euro. Forrester voorspelt dat de markt dit jaar zal groeien tot ongeveer 130 miljoen euro en 1,3 miljard in 2007.