Misbruik publiek geld hindoe-omroep

De stichting Organisatie voor Hindoe Media (OHM), een van de kleine publieke omroepen, maakt misbruik van omroepmiddelen. In strijd met de Mediawet financiert OHM met publiek geld een stichting in Den Haag en het eigen omroepblad.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Het Commissariaat voor de Media, toezichthouder van het omroepbestel, is deze maand onderzoek begonnen naar ,,mogelijk misbruik van omroepmiddelen'' door OHM. Dat bevestigt een woordvoerder van het commissariaat. OHM is een 39f-omroep, genoemd naar het betreffende artikel in de Mediawet. De omroep heeft een jaarbudget van bijna twee miljoen euro (2002), en 104 uur zendtijd op radio en 20 uur op tv. OHM maakt sinds 1993 deel uit van het omroepbestel.

Volgens de Mediawet mogen zendgemachtigden publiek omroepgeld alleen gebruiken voor taken die direct verband houden met uitzendingen. Andere activiteiten, zoals het uitgeven van bladen, moeten uit eigen middelen worden betaald.

OHM houdt zich daar niet aan. De omroep liet onder meer een redacteur (betaald met publiek geld) de eindredactie doen van haar programma- en achtergrondmagazine OHM-Vani.

Dezelfde redacteur zegt ook te zijn ingezet voor het redigeren van teksten van de internetsite van de stichting Vrienden Van Nickerie (VVN). VVN, die belangen behartigt van de bevolking in het district Nickerie in Suriname, heeft deels dezelfde bestuurders als de omroep.

De kosten voor het ontwerpen van het VVN-logo zijn door OHM-directeur R. Chander (tevens VVN-bestuurder) vorig jaar betaald uit het omroepbudget. De omroep wijzigde met tippex de tekst op de factuur van het ontwerpbureau.

Directeur Chander geeft toe dat de bureauredacteur voor het magazine werkte. ,,Hij was deels verantwoordelijk voor het blad. In OHM-Vani wordt een zekere promotie gemaakt voor ons. Als er een dienst wordt geleverd, dan mag je dat doen.'' En over de factuur: ,,Ik moet dat even bekijken.''

WWW.NRC.NLdossier Publieke Omroep