Mast valt om en raakt leiding met kerosine van NAVO

Justitie is vandaag begonnen met een sporenonderzoek naar de oorzaak van het omvallen van de hoogspanningsmast bij Beek, die gisteren op een ondergrondse kerosineleiding van de NAVO viel. Burgemeester Cremers van Beek wil een diepgaand onderzoek. De hoogspanningsmast van energiebedrijf Essent raakte vorig jaar beschadigd door een brand bij palletfabriek Benedco. De pijpleiding, die door de omgevallen mast beschadigd is, maakt deel uit van een internationaal netwerk van leidingen voor de bevoorrading van geallieerde strijdkrachten. In Nederland valt het NAVO-netwerk onder de verantwoordelijkheid van de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) van de Koninklijke Luchtmacht. In de omgeving van de omgevallen mast hangt een penetrante petroleumlucht door de vrijgekomen kerosine. Kerosine, brandstof voor straalvliegtuigen, is brandbaar, maar niet licht ontvlambaar. Vijf woningen werden uit voorzorg ontruimd en de spoorverbinding tussen Sittard en Maastricht werd gestaakt. ProRail verwacht dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht vandaag weer op gang komt.