Koers Vendex omhoog na bod

Vendex KBB was vanochtend de grote winnaar op de effectenbeurs in Amsterdam. Het warenhuisconcern maakte voorbeurs bekend dat drie investeringspartijen een overnambod willen uitbrengen van 16 euro per aandeel.

Vendex KBB kreeg er ruim 11 procent bij tot 15,65 euro. Beleggers gingen eerder nog uit van een bod van 14 euro per aandeel, zoals de uitbater van formules als Hema, Bijenkorf, V&D, Praxis en Hunkemöller eerder had aangegeven. De handel in de aandelen Vendex KBB was ook levendig.

Het bod op Vendex zal komen van een consortium van het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts (KKR), het Britse Change Capital Partners en het Nederlandse AlpInvest. Het is de enige partij die is overgebleven van de kandidaten die belangstelling hadden voor het winkelconcern. Het consortium heeft nog twee à drie weken nodig voor aanvullend boekenonderzoek bij Vendex KBB. Daarvan worden weinig verrassingen verwacht.

De beurshandel op het Damrak was verder niet echt boeiend. De AEX-index stond na een uur handel 0,2 procent hoger op 340,41 punten. In Frankfurt en Parijs stegen de belangrijkste graadmeters respectievelijk 0,1 en 0,4 procent. In Londen noteerde de FTSE-100 een verliesje van 0,1 procent.

In de AEX-index was IHC Caland de grootste stijger met een winst van 2 procent. Het maritieme concern profiteert nog steeds van de positieve vooruitzichten die het maandag gaf bij de presentatie van de jaarcijfers. Automatiseerder Getronics deed het goed (plus 1,6 procent) door de aankondiging van de aflossing van een obligatielening.

Koninklijke Olie behoorde ook tot de winnaars met een stijging van 0,5 procent. De financiële markten wachten met spanning af wat de olielanden verenigd in de OPEC later op de dag gaan besluiten. Gisteren steeg de olieprijs sterk doordat Saoedi-Arabië zich sterk maakte voor een productieverlaging per 1 april.

In Parijs en Londen vielen respectievelijk France Telecom en EMI op. De muziekuitgever EMI, bekend van André Hazes, won 6 procent omdat het concern flink in de kosten gaat snijden. Beleggers beloonden France Telecom voor een bestuurlijke reorganisatie. De koers steeg 1 procent.

In de valutahandel steeg de euro. De munteenheid kostte 1,2240 dollar tegen 1,2190 dinsdag.