Juliana en Rob de Nijs

Bij de dienst voor Juliana citeerde de predikant gisteren een uitspraak van de oude koningin. Die woorden blijken een citaat, afkomstig uit een door Rob de Nijs gezongen liedje.

,,Er is geen einde aan het laatste einde, alleen een eeuwig nieuw begin'', citeerde de remonstrantse emeritus-predikant W. Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh gistermiddag uit de mond van koningin Juliana, in de Nieuwe Kerk in Delft.

Toen ze deze woorden uitsprak, klonk er onmiddellijk een bijpassend melodietje in mijn hoofd – en ik hoorde er ook meteen de stem van een zanger bij. Maar wie was dat ook weer? Het antwoord kwam tamelijk snel toen ik probeerde de rest van het liedje te zingen. De laatste regel van het refrein was tevens de titel: Tegen beter weten in. En die stem behoorde toe aan Rob de Nijs.

De volledige tekst staat in de bundel Ik doe wat ik doe van Lennaert Nijgh. Hij blijkt het lied in 1970 te hebben geschreven voor de IKON, met muziek van zijn ex-vrouw Astrid Nijgh. Maar het werd pas drie jaar later algemeen bekend, toen Rob de Nijs het zong op de langspeelplaat In de uren van de middag. Het kwam bovendien op de b-kant van de single Jan Klaassen de trompetter, waarmee De Nijs dat jaar in de top-40 stond. En allengs begon het nummer tot zijn standaardrepertoire te behoren.

`Tegen beter weten in' vertelt de geschiedenis van een jongen die in de loop van zijn leven telkens op nieuwe schuttingen stuitte – en daarachter steeds weer een ander paradijs dacht te zullen vinden. ,,Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels'', zong Ramses Shaffy in een ander liedje uit die tijd, eveneens op tekst van Lennaert Nijgh. Hier beschreef de in 2002 overleden tekstdichter een vergelijkbare levenservaring: achter elke schutting blijkt nooit meer dan ,,een veld vol distels'' te liggen, maar hij blijft op een betere wereld hopen. Het slot luidt:

Maar al ben ik dan toch wat men noemt volwassen

en schuttingen, daar kijk ik overheen,

wanneer ze zeggen: eens wordt alles anders

en eens, dan worden alle mensen één,

er is geen einde aan het laatste einde,

er is alleen een eeuwig nieuw begin,

dan zal ik daar onmiddellijk in geloven

tegen beter weten in...

Rob de Nijs, die deze letterlijk door koningin Juliana – en mevrouw Hudig – geciteerde woorden honderden keren heeft gezongen, was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. ,,Rob is zeer begaan met de dood van Juliana'', zegt zijn manager Frank Jansen. ,,Hij heeft ook twee, drie keer voor haar opgetreden. Het citaat was hem nog niet opgevallen, anders had hij er tegen mij wel iets over gezegd. Maar het moet heel treffend voor hem zijn.''

    • Henk van Gelder