Ex-sterke man Soedan gearresteerd

De Soedanese autoriteiten hebben gisteren de moslimfundamentalistische leider Hassan al-Turabi gearresteerd, kort na de aanhouding van tien sympathisanten op beschuldiging van een couppoging.

Een reden voor Turabi's aanhouding is niet gegeven. Turabi, een vroegere sterke man van het regime, had maandag nog verklaard niets af te weten van de door de regering gemelde samenzwering tot een staatsgreep van de tien arrestanten, legerofficieren van wie negen afkomstig uit de door oorlog geteisterde westelijke regio Darfur.

Turabi's Volkscongres liet gisteren weten dat behalve de tien officieren ook verscheidene vooraanstaande partijleden, van wie drie leden van het politiek bureau, zijn aangehouden op beschuldiging van een samenzwering tot eenstaatsgreep. Volgens Yassin Omar Imam, eveneens lid van het politiek bureau, is de couppoging een verzinsel en zijn de arrestaties slechts een excuus van de regering om de partij te kunnen ontbinden.

Regeringsfunctionarissen hebben het Volkscongres bij herhaling beschuldigd van steun voor de rebellie tegen het regime in Darfur. Het Volkscongres stelde de regering begin deze maand verantwoordelijk voor het oplaaien van de oorlog in het gebied, waar volgens vele bronnen regeringstroepen gesteund door Arabische milities onder het mom van strijd tegen de rebellen slachtingen aanrichten onder Afrikaanse dorpelingen. Volgens het Volkscongres probeerde de regering er ,,met geweld een oplossing op te leggen''. Een VN-functionaris zei eerder deze maand dat er sprake is van een genocide als die in Rwanda in Darfur. Er zouden inmiddels tienduizenden doden zijn gevallen en een miljoen mensen ontheemd zijn geraakt. In het buurland Tsjaad zijn gisteren vredesonderhandelingen begonnen. De openingszitting werd echter geboycot door de regeringsdelegatie uit protest tegen de aanwezigheid van internationale waarnemers.

Turabi hielp de huidige Soedanese president Omar Hassan al-Bashir in 1989 de macht te grijpen in Khartoum, en gold vervolgens vele jaren als fundamentalistisch ideoloog en werkelijke machthebber achter de schermen. In 2001 werd hij na een verloren machtsstrijd tegen Bashir gevangen gezet. Afgelopen oktober kwam hij weer vrij. Zijn vrouw zei vanochtend dat hij nu opnieuw is opgepakt omdat hij ,,op dit moment de enige krachtige oppositie tegen de regering vormt''.