Een overlever die van gadgets houdt

,,Ruud is ambitieus. Hij wil altijd winnen'', zegt Jan Willem Broekhuysen over zijn jeugdvriend Ruud Huisman. Huisman (54) zelf ontkent dat hij ambitieus is. Over een maand krijgt hij de hoogste post bij internetbedrijf Tiscali, dat in Nederland vooral bekendheid verwierf door de overname van het roemruchte World Online. Huisman begon als derde-assistentboekhouder bij een accountantskantoor. En nu is hij de eerste Nederlander die een beursgenoteerd Italiaans bedrijf gaat leiden. ,,Dat bewijst dat hij een doorbijter is'', zegt Broekhuysen.

Huisman, die tot zijn achtste in Indonesië opgroeide, was naar eigen zeggen een ,,lastig en nukkig jochie''. Hij belandde na wat omzwervingen op de handelsschool in Baarn, een voorloper van de meao. Daarna ging hij naar de heao. Maar de leerstof kon hem maar matig boeien. Vlak voor zijn eindexamen verliet hij de heao en zocht een baantje. Bij accountantskantoor Moret & Limperg vond hij werk. ,,Ik was een vinkenzetter geworden'', zegt Huisman.

Maar Moret betaalde in de ogen van Huisman te matig en na twee jaar hield hij het voor gezien. Via zijn schoonvader stapte hij in 1975 over naar de interne accountantsdienst van de NOS, die aanmerkelijk beter betaalde. Maar het werk was ,,dodelijk saai. We controleerden zaken van drie jaar terug.''

Toch begon daar de echte carrière van Huisman, evenals een lange verbintenis met de publieke omroep. Via de NOS kwam hij terecht bij de Wereldomroep en vervolgens bij de TROS. Hij ontwikkelde zich in die functies langs twee lijnen: op financieel gebied en op het terrein van automatisering. ,,Ruud noemden wij altijd Mr Gadget'', zegt oud-collega bij de NOS Han Hagen. ,,Hij was de eerste van ons met een Apple-computer.'' En die aandrang heeft hij nog steeds. Elke drie maanden schaft Huisman de nieuwste mobiele telefoon aan. Thuis heeft hij een flatscreen-televisie en een draadloos netwerk voor zijn verschillende computers. Verder laat hij momenteel een dertien meter lang zeejacht bouwen.

Huismans interesse voor zowel financiën als technologie bleek vooral bij de TROS waardevol. De omroep zocht halverwege de jaren negentig naar nieuwe vormen van programma's uitzenden en stuitte daarbij op internet. Op een congres liep Huisman zakenvrouw Nina Brink tegen het lijf, die inmiddels internetbedrijf World Online had opgericht, en raakte met haar in gesprek. De TROS nam niet lang daarna een belang in World Online, waardoor de banden tussen Huisman en Brink werden verstevigd.

Nina Brink vroeg in 1998 of Huisman wilde overstappen naar World Online, dat ambitieuze expansieplannen koesterde. Huisman hapte toe en verliet na 23 jaar de publieke omroep. Bij World Online werd hij eerst verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, maar kort daarna volgde promotie tot chief financial officer. In die functie bereidde hij de beursgang van het internetbedrijf voor. Het werd de meest turbulente periode in zijn werkende leven.

Vlak voor de beursgang in maart 2000 ontstond onenigheid tussen Brink en Huisman over zaken in het prospectus. Huisman zegt geen ruzie met Brink te hebben, maar hij zegt ook dat ze elkaar niet meer spreken. Brink ontkent eveneens gebrouilleerd te zijn met Huisman. ,,Ik wens hem succes met zijn nieuwe baan. Het bewijst dat World Online een gedegen bedrijf is geweest.'' Verder wil Brink niets zeggen over Huisman.

Terwijl Brink snel na de beursgang van het toneel verdween, bleef overlever Huisman bij het internetbedrijf. Een halfjaar later bracht Tiscali een bod uit op World Online, waarmee de onderneming weer van de beurs verdween. Huisman kreeg de verantwoordelijkheid voor de integratie van World Online en Tiscali. Volgens huidig topman Renato Soru heeft Huisman dat met succes gedaan.

Huisman wil nog een jaar of vijf werken en daarna met zijn zeilboot de wereld over. Maar Indonesië, waar hij naar eigen zeggen met veel plezier opgroeide, zal hij nooit aandoen. ,,Ik wil mijn herinneringen aan dat land koesteren.'' Oud-collega bij de NOS Han Hagen zocht enige tijd geleden op zijn verzoek het ouderlijk huis van Huisman in Indonesië op en maakte er foto's van. Huisman bekeek ze en heeft ze kort daarna verscheurd.

    • Mark Houben