Cerfontaine kandidaat VNO-NCW

Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine is de belangrijkste kandidaat om dit jaar Jacques Schraven op te volgen als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Bronnen binnen het bestuur van VNO-NCW stellen dat Cerfontaine de enige serieuze kandidaat is en dat de benoeming tijdens de bestuursvergadering eind april haar beslag zal krijgen. Schiphol bevestigt desgevraagd dat Cerfontaine is benaderd voor de functie en dat hij ,,overweegt'' een benoeming te aanvaarden.

VNO-NCW wil niet ingaan op de opvolging van Schraven, die ,,dit voorjaar'' geregeld moet worden. Schraven, die in 1999 voorzitter werd, blijft aan tot het einde van dit jaar. Hij maakt zijn tweede bestuurstermijn van drie jaar niet vol. Bij zijn herbenoeming in 2002 had hij daarover al een voorbehoud gemaakt.

Voorzitter van vakcentrale FNV Lodewijk de Waal, die de benoeming van Cerfontaine ,,niet onwaarschijnlijk'' noemt, benadrukt het belang van een goede relatie tussen leiders van FNV en VNO-NCW. ,,Ik zie mogelijkheden om goede zaken te doen met Cerfontaine.'' De Waal, die Cerfontaine heeft meegemaakt in overleg over Schiphol, noemt hem een ,,sterk netwerker''. Hij verwacht dat Cerfontaine ,,minder expliciet'' dan Schraven een vertegenwoordiger van het grootbedrijf zal zijn. ,,Ik denk dat hij beter begrijpt wat belangrijk is voor middelgrote en kleine bedrijven.''

Bijna drie jaar geleden dreigde Cerfontaine al met zoveel woorden te vertrekken bij Schiphol omdat politiek Den Haag geen groen licht gaf voor de verzelfstandiging en beursgang van de luchthaven. Mede door het gebrek aan financiële slagkracht kon Schiphol niet voldoen aan de eigen ambities. ,,Wat is dan nog de drive? Dan zit ik hier nog, ingeklemd in de polder in Haarlemmermeer en doe eens een slagboompje open.'' In dat geval zou hij ,,ernstig over [een vertrek] nadenken''.

Een jaar geleden haalde hij nog eens uit naar de politiek, waar volgens Cerfontaine het gevoel aan urgentie ontbrak. ,,Intussen blijft Nederland achter in kennisontwikkeling, zijn we slecht bereikbaar en hebben we geen helder profiel. Wanneer beginnen we te investeren?''

Cerfontaine (58), die in 1998 directeur van Schiphol werd, was eerder onder meer directeur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Vorig jaar sloeg hij een aanbod af om voor D66 minister van Economische Zaken te worden in het tweede kabinet-Balkenende. Het struikelblok was volgens hem de lagere pensioenvoorziening en andere regelingen voor ministers.

Wanneer Cerfontaine wordt benoemd, is hij na (huidig ING-bestuurder) Alexander Rinnooy Kan, metaalwerkgever (FME) Hans Blankert en voormalig Shell-man Jacques Schraven, de vierde voorzitter van VNO-NCW.