Brr, verzen uit de Koran voorlezen

Okul is de film waar veel Turkse tieners naar hebben uitgekeken. Sinds de première begin dit jaar in Turkije is de reputatie als `eerste Turkse horrorfilm' Okul vooruitgesneld. Na Hababam Sinifi en Neredesin Firuze, is Okul de (voorlopig) een-na-laatste film die het Pathé-concern tijdelijk importeert en van – niet vlekkeloze – Nederlandse ondertitels voorziet. Na het qua bezoekcijfers wat teleurstellende Neredesin Firuze kan Okul wel weer eens een klapper worden voor Pathé.

In een van de eerste shots glijdt de beweeglijke camera van de Taylan-broers langs een boek van horrorauteur Stephen King. En bijna aan het eind van de film loopt een van de personages in een T-shirt van Unbreakable (de film die M. Night Shyamalan na The Sixth Sense maakte). Alsof de broers willen zeggen: dit zijn de parameters waarbinnen wij in Okul werken. Het getuigt van zelfbewustzijn.

Okul speelt zich af op een middelbare school, vlak voor de examens die ieders toekomst zullen bepalen. Gökalp is verliefd op Güldem en schrijft mooie verhalen voor haar. Maar ze heeft al een vriend. Als die hem ten overstaan van alle klasgenoten belachelijk maakt, pleegt Gökalp zelfmoord. Een jaar later keert zijn geest terug op de school, precies op het moment dat er in de klas over het bovennatuurlijke wordt gediscussieerd.

Okul is geen pure horrorfilm maar mengt elementen uit dit genre met die uit de komische tienerfilm. Zoals in zovele horrorfilms wordt de schrik vooral teweeggebracht door stevig aangezette geluidseffecten en ploste beelden. Interessant zijn de angsten en dromen die in de film worden verbeeld. De grootste horror lijkt dan te komen van de nachtmerrie – helemaal Steven King – van het vriendje van Güldem, Ersin. Ersin waant zich op zeker moment middenin een islamklas, waar hij vlekkeloos gebeden uit de Koran moet voordragen. Dat is veel enger dan geesten, séances en mobiele telefoons die rare sms'jes ontvangen.

Uiteindelijk gaat Okul over het najagen van je eigen dromen, het vinden van je eigen weg. De angst dat je vrienden die dromen niet begrijpen en het overwinnen van groepsdruk maakt Okul tot een psychologische horrorfilm die dicht bij de werkelijkheid van de doelgroep lijkt te liggen.

Okul (School). Regie: Yagmur en Dukul Taylan. Met: Nehir Erdogan, Burak Altay, Berk Hakman, Cem Kilic, Sinem Kobal, Melisa Sözen. In: Pathé Arena, Amsterdam; Pathé De Kuip, Rotterdam; Pathé, Eindhoven.

    • André Waardenburg