Britse politie verijdelt wellicht terreuraanslag

De Britse veiligheidsdiensten geloven een terreuraanslag te hebben verijdeld met de aanhouding, gisteren, van acht mannen en de vondst van 500 kilo kunstmest, potentieel ingrediënt voor een zware bom.

Alle acht zijn Britten van Pakistaanse afkomst. De jongste is zeventien en de oudste 32 jaar. Volgens Britse functionarissen tonen de arrestaties aan dat er een reëel risico is van ,,terreur van eigen kweek'', door een generatie jonge, in het Verenigd Koninkrijk geboren en opgegroeide moslims.

Met name jonge Pakistanen zouden zijn geradicaliseerd door de oorlog in Afghanistan, Irak en het conflict met India over de regio Kashmir. Tot nu toe spraken de veiligheidsdiensten vooral over terreur op Britse bodem via internationale netwerken, zoals dat van Al-Qaeda.

De acht mannen werden gisterochtend vroeg aangehouden tijdens invallen door 700 agenten op in totaal 24 adressen in Londense voorsteden en in de steden Luton en Reading.

De chef van de Londense politie, Sir John Stevens, heeft twee weken geleden gezegd dat een aanslag op Britse bodem ,,onvermijdelijk'' is. Gisteren werd duidelijk dat hij toen al een maand op de hoogte was van een surveillance-operatie tegen de acht.

Welk doelwit de mannen op het oog hadden is onzeker, maar volgens de politie ging het mogelijk om een aanslag op een winkelcentrum aan de M25, de Londense ringweg; ook zouden ze in afgeluisterde telefoongesprekken de Jordaanse ambassade in Londen hebben genoemd. Ten minste één van de mannen werkte op het vliegveld Gatwick, in dienst van een cateringbedrijf. Op grond daarvan houdt de politie er ook rekening mee dat de mannen mogelijk een aanslag op een vliegveld beraamden.

De gevonden kunstmest is ammoniumnitraat, dat in Europa niet vrij verkrijgbaar is en in springstof kan worden veranderd door vermenging met dieselolie. Het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft die methode eerder in Londen toegepast, voor het laatst in 1996, toen een dergelijke bom in de Docklands enorme schade aanrichtte. Ook de recente aanslagen op het Britse consulaat en een Britse bank in Istanbul, de bomaanslag in Bali (2002) en talrijke andere bomaanslagen werden met dezelfde springstof uitgevoerd.

Een woordvoerder van de gematigde moslimkoepel Muslim Council of Britain (MCB) heeft imams opgeroepen de politie te helpen bij het bestrijden van terrorisme. Maar MCB-chef Iqbal Sakrani waarschuwde gisteren tevens tegen de conclusie dat Britse moslims ,,op grote schaal'' terrorisme voorbereiden. Volgens hebben veel recente arrestaties onder moslims geen vervolging opgeleverd.