Amerikanen kopen winkels Vendex

Detailhandelsconcern Vendex KBB (Vroom & Dreesmann, Hema, Bijenkorf, M&S) komt in handen van een consortium onder Amerikaanse leiding. De groep, bestaande uit Amerikaanse, Britse en Nederlandse investeerders, heeft 1,43 miljard euro geboden en haalt het bedrijf waarschijnlijk in juni van de beurs.

Het consortium van het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts (KKR), het Britse Change Capital Partners en het Nederlandse AlpInvest is de enige partij die is overgebleven in de overnamestrijd. De investeerders hebben nog twee tot drie weken nodig voor aanvullend boekenonderzoek. Daarna doet het consortium een definitief bod. Vendex KBB houdt er ,,geen rekening mee dat het bod gaat mislukken'', aldus een woordvoerder.

Het Amerikaanse KKR stond in de jaren tachtig bekend als een agressieve investeerder die bedrijven kocht en in onderdelen weer verkocht. Tegenwoordig houdt KKR ondernemingen gemiddeld acht jaar onder beheer.

Het bod van 16 euro per aandeel ligt 15 procent hoger dan de 14 euro die Vendex in februari als richtprijs noemde. Die hogere prijs kwam tot stand nadat andere investeerders hun bod verhoogden. Vendex KBB heeft 1.700 winkels in zeven landen en telt 44.000 medewerkers. Het bedrijf draait gezien de zwakke economie goed, maar heeft last van de slechte prestaties van warenhuisketen V&D. Expansie

Vendex KBB

KKR heeft geld voor expansie

[Vervolg van pagina ] De warenhuisketen Vroom & Dreesmann leed de laatste twee jaar een verlies van naar schatting 180 miljoen euro. Ook heeft Vendex KBB niet voldoende geld voor modernisering en expansie van enkele winkelketens. Daarbij ligt het accent de komende jaren op uitbreiding in het buitenland van Hema, M&S en Hunkemöller. Het consortium, onder leiding van KKR, heeft genoeg kapitaal om deze expansie te financieren.

Volgens een woordvoerder van Vendex KBB heeft de overname door het consortium veel voordelen. ,,We zitten wat betreft financiering dicht bij onze limiet. We kunnen ook niet naar de beurs om geld aan te trekken, omdat onze aandelenkoers te laag is. We stoppen veel energie en tijd in de beursnotering, maar zien nog maar weinig voordelen. Die tijd en energie kunnen we straks in het management steken.''

De raad van commissarissen en raad van bestuur hebben voor het KKR-consortium gekozen, omdat dit bod ,,in zijn totaliteit'' beter was dan dat van de rest, aldus Vendex KBB. ,,Het was een combinatie van factoren: de prijs die ze voor het aandeel wilde betalen en steun aan onze huidige strategie.'' Wat volgens hem ook meespeelde dat het KKR-consortium sneller dan de rest opereerde. KKR heeft twee à drie weken nodig voor aanvullende due diligence. ,,De andere partijen vroegen hiervoor meer tijd.''

KKR is de grootste partij binnen het consortium. KKR werd in de jaren tachtig bekend vanwege vijandige overnames om deze bedrijven relatief kort daarna weer, al dan niet opgesplitst, te verkopen aan de hoogste bieder. De laatste jaren is het beleid aangepast. Volgens een woordvoerster van het consortium blijft een bedrijf nu gemiddeld acht jaar bij KKR. In deze periode probeert deze investeerder bedrijven gezonder, efficiënter en winstgevender te maken.

De woordvoerders van beide partijen zeggen dat er voorlopig geen onderdelen van het bedrijf worden afgesplitst. ,,De investeerders staan achter de reorganisatie, zoals die nu bij V&D wordt uitgevoerd,'' aldus Vendex KBB.