Ambassade Berlijn ver over budget

De spectaculaire nieuwe Nederlandse ambassade in Berlijn, ontworpen door Rem Koolhaas, is 24 miljoen euro duurder uitgevallen dan begroot. De totale bouwkosten zijn uitgelopen tot 57 miljoen euro.

Dat heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) gisteren bevestigd in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Herben (LPF). Nooit eerder hebben zich bij de bouw van ambassades overschrijdingen van een dergelijke omvang voorgedaan.

De op 3 maart geopende Nederlandse ambassade in Berlijn ging uiteindelijk 70 procent meer kosten dan de 33 miljoen euro, die er in eerste instantie voor was uitgetrokken. Als reden voert Bot aan dat er onvoldoende rekening was gehouden met extra bouwkosten, die nodig waren door het ongebruikelijke ontwerp van Koolhaas. Buitenlandse Zaken heeft inmiddels voorzieningen getroffen om de hogere kosten op zijn begroting op te vangen.

Het gebouw in het centrum van Berlijn bestaat uit een grotendeels glazen kubus. Gewone verdiepingen zijn er niet. In plaats daarvan loopt er een `hellingbaan', die door het hele gebouw omhoog cirkelt. In dat opzicht doet het gebouw enigszins denken aan het Guggenheim-museum in New York. Ambassadeur Nikolaos van Dam zit in een soort skybox met een fraai uitzicht op de rivier de Spree. De stad Berlijn kende Koolhaas vorig jaar zijn jaarlijkse architectuurprijs toe voor het gebouw, dat als een van de meest opzienbarende in de Duitse hoofdstad geldt.

Herben vroeg de minister of zulke overschrijdingen niet onaanvaardbaar zijn in een tijd, waarin veel moet worden bezuinigd. Bot verdedigde het project echter. Duitsland is niet alleen het grootste land van de Europese Unie maar ook ons grootste buurland. ,,Deze bijzondere relatie met Duitsland in samenhang met de verhuizing van Bonn naar Berlijn heeft destijds geleid tot de keuze voor een uniek architectonisch ontwerp'', schrijft de minister.