Akkoord EU over luchtvaartgegevens

De Europese Unie gaat luchtvaartmaatschappijen vragen om gegevens van passagiers op vluchten van buiten de EU. Dat hebben de vijftien EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gisteren besloten.

De luchtvaartmaatschappijen moeten de douane in het EU-land van bestemming een korte lijst met gegevens sturen, zoals naam, geboortedatum, plaats van vertrek en bestemming, type reisdocument en het tijdstip. De gegevens moeten na 24 uur worden vernietigd, behalve als de douane meer tijd nodig heeft om haar werk te doen.

Dit besluit kwam er op verzoek van Spanje, om illegale immigratie beter te kunnen aanpakken. Aanvankelijk zagen veel andere landen er het nut niet van in. Maar na de aanslagen in Madrid, drie weken geleden, gaven zij hun verzet op. Zij accepteerden zelfs voorstellen van Spanje en het Verenigd Koninkrijk om de eenmaal verkregen passagiersgegevens óók te gebruiken voor de criminaliteitsbestrijding. Dat betekent dat niet alleen de douane, maar ook politie en justitie over deze gegevens kunnen beschikken. In het kader van de terreurbestrijding ,,moeten we elke bron gebruiken die we tot onze beschikking hebben'', zei de Britse minister Caroline Flint.

De EU heeft onlangs een akkoord gesloten met de Verenigde Staten, die van luchtvaartmaatschappijen enkele tientallen passagiersgegevens eist – onder meer creditcardnummers en informatie over speciale maaltijden. Volgens sommige juristen is dit akkoord in strijd met de Europese privacyregels. Het Europees parlement stapt wellicht naar het Europees Hof, die dat moet toetsen. De EU-lijst is veel korter dan de Amerikaanse. Ook bewaren de VS gegevens veel langer dan de EU.