`Advocatuur is creatief vak'

Ze twijfelde tussen advocaat worden en officier van justitie. Maar Vanessa Waterval verdedigt liever iemand.

Tot nu toe gaat het Vanessa Waterval (23) voor de wind. Na de havo in Spijkenisse begon ze aan de studie Management, Economie en Recht aan de Hogeschool Rotterdam. Ze haalde goede cijfers en haar mentor vroeg haar waarom ze niet aan de universiteit ging studeren. ,,Van de havo naar het hbo is een logische stap'', zegt Waterval, ,,maar aan de universiteit had ik zelf nog niet gedacht.''

Met haar propedeuse aan het hbo begon Waterval in 1999 de studie rechten aan de Erasmus Universiteit. ,,Het vak recht vond ik op het hbo het leukste aspect van de studie.'' Ze wist niet meteen wat ze na de opleiding wilde doen. ,,Ik twijfelde tussen officier van justitie of advocaat worden.'' Ze kwam tot de slotsom dat het beroep van officier van justitie minder bij haar zou passen. ,,Ik verdedig liever iemand dan dat ik iemand voor het gerecht daag. Het zit in mijn karakter dat ik iedereen wil helpen. Ik praat de daden, als iemand het ook echt heeft gedaan, niet goed, maar iedereen heeft recht op een eerlijk proces en verdediging.''

De advocatuur is volgens Waterval ook interessant omdat een advocaat een creatieve invulling geeft aan de wet. ,,Het is een soort spel dat je speelt. Je hebt je aan bepaalde regels te houden, maar elke keer probeer je weer om gaatjes te vinden in de wet. Het gaat er eigenlijk om dat je de wet ruimer uitlegt, op zo'n manier dat je nog wel binnen de jurisprudentie blijft.''

Waterval voltooide haar studie netjes in vier jaar en studeerde af op 15 augustus 2003. Ze had als student een bijbaantje bij een incassobureau en daar bleef ze nog twee maanden na haar afstuderen werken. Op internet – via de zoekmachine Google, de Gouden Gids en de website van de Nederlandse orde van Advocaten – zocht ze naar vacatures. Ze keek in de omgeving van Spijkenisse, waar ze nog bij haar ouders woont, uit naar een klein advocatenkantoor. ,,Een klein kantoor past beter bij mij. Als ik iets niet goed doe, of juist wel, dan wordt dat meteen gezegd. En ik vind een klein kantoor knusser.'' Circa zeven brieven en drie gesprekken later kon ze begin november aan de slag bij Tilburg Molendijk Advocaten in Spijkenisse, een kantoor met drie advocaten, en is ze een van de bijna 13.000 advocaten in Nederland.

Op de middelbare school had Waterval een tijd de wens om hotelmanager te worden. Ze bezocht zelfs de open dag van de hotelschool in Maastricht. Maar nadat ze aan de slag was gegaan in een ijssalon zag ze van haar voornemen af. Het beeld dat ze had van het beroep strookte niet met de werkelijkheid. Het werk in de ijssalon beviel haar niet. ,,Fysiek is het zwaar en de tijden zijn onregelmatig.'' Waterval begon toen de opleiding Management, Economie en Recht, ,,omdat die erg breed is. Er moest wel iets voor mij bij zitten dat ik leuk zou vinden, dacht ik.''

Op de lagere en middelbare school werd het Waterval, wier ouders van Surinaamse afkomst zijn, al vroeg duidelijk gemaakt dat school en opleiding erg belangrijk zijn. Net als veel Surinaamse meisjes kregen ook Waterval en haar zus van hun ouders, die beiden werken, mee dat ze alles eruit moest halen wat erin zit. ,,Maar school was geen straf, ik vond leren niet erg.''

Sinds Waterval aan de slag is bij het advocatenkantoor in Spijkenisse, heeft ze vijf keer in de rechtszaal gestaan. Ze houdt zich voornamelijk bezig met strafrecht, haar afstudeerrichting, en familierecht. In een verzoekprocedure over kinderalimentatie stond ze tegenover een studievriendin. ,,Heel gek. Normaal zien we elkaar op verjaardagen, maar nu opeens voor de rechter.'' De alimentatie kon niet betaald worden, bepaalde de rechter, en daarmee won de verweerder, Waterval dus. ,,Ik heb het mijn vriendin niet meer ingewreven hoor, zo ben ik niet'', lacht ze.

Onlangs is ze, net als 479 andere advocaten, begonnen met de Beroepsopleiding Advocatuur. Elke beginnende advocaat loopt drie jaar stage bij het kantoor waar hij of zij is aangenomen en volgt de beroepsopleiding. Dit is een verplichte basisopleiding, die twee keer per jaar van start gaat. In september namen 468 mensen deel aan de beroepsopleiding. Haar baan bij Tilburg Molendijk Advocaten is dus eigenlijk een stage. ,,Maar ik krijg wel betaald.''

Wat Waterval later nog wil doen, weet ze niet. ,,Eerst maar eens deze beroepsopleiding afronden.''

Dit is een rubriek over mensen die vooruitkijken naar of terugblikken op hun loopbaan.

    • Marleen Luijt