VNU neemt risico voor huis topman

Informatieleverancier VNU heeft zijn aandeelhouders vorig jaar niet alles verteld over de woningfinanciering van 4,14 miljoen dollar voor bestuursvoorzitter R. van den Bergh.

VNU meldde vorig jaar in zijn jaarverslag dat Van den Bergh de lening had gekregen om nabij zijn nieuwe Amerikaanse werkplek een huis te kopen, maar het verslag liet onvermeld dat hij geen rente hoeft te betalen. De jaarlijkse rente van 6 procent wordt opgeteld bij het geleende bedrag, zo blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag 2003.

Als Van den Bergh VNU verlaat en de verkoop van het huis levert te weinig op, dan neemt VNU het verschil voor zijn rekening, zo blijkt uit het verslag.

Woningfinancieringen als deze komen weinig voor bij grote Nederlandse ondernemingen. Van den Bergh vertrok vorig jaar naar de Verenigde Staten, om dichter bij de belangrijkste activiteiten van VNU (52 procent van de omzet) te zijn, en houdt kantoor op Broadway in New York. Hij verdiende vorig jaar 750.000 dollar plus een winstbonus van 654.255 dollar. De bonus was ruim 90.000 dollar minder dan in 2002. Het contante bedrijfsresultaat van VNU daalde vorig jaar met 15 procent naar 382 miljoen euro.

Uit het verslag blijkt tevens dat het Amerikaanse bestuurslid M. Connors vorig jaar voor het derde achtereenvolgende jaar zijn doelstellingen heeft gehaald en een bonus van 8 miljoen dollar krijgt. Connors krijgt een nieuwe bonusregeling voor de komende drie jaar. Ook Van den Bergh krijgt een vergelijkbare regeling, maar het bedrag zal lager zijn, zegt een VNU-woordvoerder. Hoe hoog dat bedrag is, wil hij niet zeggen. Van den Bergh had een bonusplan waarmee hij in drie jaar 1,5 miljoen dollar kon verdienen, maar die regeling wordt tussentijds beëindigd en vervangen door een ,,nieuw en uitdagender'' plan.

Verder meldt VNU voor het eerst de vertrekregelingen van de bestuurders. Vorig jaar stond dit element niet in het overzicht van het beloningsbeleid voor bestuurders. Uit de beschrijving blijkt dat de gouden handdrukken voor de twee Nederlandse bestuurders, Van den Bergh en financieel directeur F. Cremers, in 2000 zijn verbeterd door hun extra dienstjaren toe te kennen. VNU kondigde dit jaar aan dat Cremers het rustiger aan wil doen en medio 2005 vertrekt.