Veerman wil rampcafé verkopen

Eigenaar Jan Veerman van café De Hemel in Volendam is bereid dit te verkopen aan de gemeente Edam-Volendam. De opbrengst van de verkoop zal grotendeels ten goede komen aan de slachtoffers van de cafébrand in De Hemel op oudjaarsnacht van 2000. Dat heeft Veermans advocaat H.J Bos bevestigd.

De verkoop is onderdeel van een schikking tussen de café-eigenaar, de gemeente en de slachtoffers van de ramp. De verkoop is nog niet helemaal rond en het bedrag dat de gemeente voor het Wirwar-complex, waar café De Hemel in zit, zal betalen, ligt nog niet vast. Volgens advocaat Bos is dit in de orde van twee à drie miljoen euro. De gemeente Edam-Volendam wil niet inhoudelijk op de overeenkomst ingaan, voor de verkoop definitief is. Voorzitter E. Tuijp van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarbrand Volendam (SSNV) wil niet te vroeg juichen, omdat een oplossing in het verleden een paar keer op het laatst afketste.

De partijen zullen proberen de verkoop voor 25 juni af te ronden, zeggen de gemeente en advocaat Bos. Dan staan een aantal civielrechtelijke procedures gepland, waarmee de slachtoffer van de ramp een schadevergoeding van Veerman wilden krijgen. Met de schikking hoopt Veerman dat deze procedures dan van de baan zijn. Maar volgens Tuijp moet dat na een mogelijke verkoop concreet afgesproken worden en staat dat niet vast.

De advocaat van Veerman benadrukt dat Veerman met de verkoop niet zijn aansprakelijkheid voor de ramp erkent, maar dat hij van de zaak af wil zijn. ,,Juridisch gezien had hij niet hoeven schikken, maar dan zouden er nog jaren van procederen volgen.''

Bij de ramp op nieuwjaarsnacht van 2001 kwamen veertien jongeren om het leven en raakten er bijna tweehonderd gewond. Vorig jaar lieten de slachtoffers voor ruim 150 miljoen euro beslag leggen op bezittingen van Veerman, omdat zij bang waren dat hij zijn geld zou wegsluizen en een eventuele schadevergoeding niet zou kunnen betalen.