Van der Moolen grote verliezer

Beursbedrijf Van der Moolen was vanochtend een van de grootste dalers op het Damrak. Beleggers maken zich zorgen over de financiële positie van de beursmakelaar. Van der Moolen onderhandelt op dit moment met de beurs van New York over een te betalen boete naar aanleiding van onoirbare handelspraktijken. Een analist van Fortis wees er vanochtend op dat Van der Moolen niet aan zijn voorwaarden van een achtergestelde lening voldoet als die boete te hoog uitvalt. In dat geval zouden de leningen direct opeisbaar worden. Overigens verwacht hij geen betalingsproblemen bij Van der Moolen. Het fonds noteerde rond het middaguur 2,5 procent lager op 7,22 euro.

Beleggers deden het vanmorgen rustig aan na de relatief sterke koersstijgingen van maandag. Een duidelijk hoger gesloten Wall Street liet Europese beleggers koud. Tegen het middaguur stond de AEX in Amsterdam 1,45 punt (0,4 procent) lager op 339,06 punten. Van de andere effectenbeurzen in Europa was alleen Londen hoger met een plus van nog geen 0,1 procent. Parijs en Frankfurt noteerden 0,35 procent lager.

Donderdag maakt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) bekend of het de rente verandert. Er wordt op een verlaging gespeculeerd, maar of het er donderdag al van komt, wordt algemeen betwijfeld. Een ander gegeven waar de beleggers benieuwd naar zijn, zijn de cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die worden vrijdag bekendgemaakt.

De Amsterdamse beurs kende maar drie stijgers in de AEX. Een daarvan was Unilever met een winst van 0,35 procent (op 55,75 euro). De effectenbank CSFB heeft laten weten dat het was- en voedingsmiddelenconcern in koers kan stijgen tot 65 euro.

Ook Koninklijke Olie was hoger. Het aandeel boekte een winst van 0,5 procent op 38,87 euro. Waarschijnlijk zullen de olielanden van de OPEC woensdag niet terugkomen op hun eerdere besluit om per 1 april hun olieproductie te verkleinen.

Op de beurs in Londen zakte voetbalclub Manchester United met ongeveer 4 procent. De halfjaarcijfers gaven weliswaar een winststijging aan, maar de koersdaling was het gevolg van de mededeling van de Amerikaanse belegger/grootaandeelhouder Malcolm Glazer dat hij voorlopig niet van plan is een overnamebod op de club uit te brengen.