Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Verslag van de uitvaartplechtigheid van prinses Juliana en een gesprek met theologe Jacobine Geel en oud-correspondent Peter Brusse. Tevens een portret van een openbare school in Almere waar meerdere verstandelijk gehandicapten meedraaien in de klas. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Onder meer een gespek met oud-wapeninspecteur Hans Blix in Stockholm over zijn boek dat binnenkort in een Nederlandse vertaling verschijnt. Verder een verslag uit Porto Ercole, de Italiaanse plaats waar prinses Juliana haar vakanties doorbracht, en de Palestijnse Saoud, die ontsnapte aan de eremoord die haar familie op haar probeerde uit te voeren. Ze was zwanger van een man met wie ze niet was getrouwd. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor de uitvaartplechtigheid van prinses Juliana en een reportage uit het gebied langs de Pools/Oekraïense grens door uitbreiding van de Europse Unie. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Aandacht voor het tweede deel van de biografie van premier Hendrik Colijn (1869-1944) die deze week verschijnt. De als onwrikbaar en principieel bekendstaande Colijn beheerste de Nederlandse politiek in de jaren '30 en was berucht om zijn harde bezuinigingen. Ned.3, 20.55-21.30u.

Spraakmakers. Naar aanleiding van het recente overlijden van de Britse acteur, schrijver en Unicef-ambassadeur Peter Ustinov een herhaling van een gesprek met hem. Canvas, 24.40-0.15u.

Murder most royal. Herhaling uit 2002 van de documentaire van Donna Sharpe over de kroonprins van Nepal, Dipendra, die in juni 2001 een bloedig einde aan het leven van bijna zijn hele familie maakte. Ned.3, 23.47-00.35u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Drie dames van 81, 90 en 92 die prinses Juliana persoonlijk hebben ontmoet spreken over haar en over hun eigen levens. Ned.3, 19.30-20.00u.

Het elfde uur. Gesprek met psychiater Bram Bakker en journalist Bram Hulzebos, over hun boek Loden last. Het taboe rond zelfmoor. Ook vertelt Wouter van der Toorn van het Platform The Passion of the Christ over de activiteiten rondom de film The Passion of the Christ. Ned.1, 21.55-22.40u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met de door de bezoekers van website www.epibreren.com uitgeroepen Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Sport in beeld. Hardloper Gerard Nijboer haalt herinneringen op aan het jaar 1980 toen hij zilver won op de olympische marathon in Moskou. Ned.2, 22.00-22.30u.

FILM

.Living out Loud (Richard LaGravenese, 1998, VS). Echo van Looking for Mr. Goodbar klinkt door in sensitief zelfbevrijdingsdrama over eenzame, gescheiden veertiger Holly Hunter. Ze ontmoet liftbediende Danny DeVito. Regiedebuut van scenarist LaGravenese. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

Tank (Marvin J. Chomsky, 1984, VS). Vrijblijvende komedie vertoont trekken van Spielbergs Sugarland Express. Rechtschapen beroepsmilitair James Garner bevrijdt met behulp van opgelapte Sherman-tank zijn zoon uit handen van reactionaire sheriff en vlucht over de grens. RTL5, 22.25-0.25u.

The Mexican (George Verbinski, 2001, VS). Formulefilm bracht supersterren Brad Pitt en Julia Roberts voor het eerst samen, hoewel ze slechts een handvol gemeenschappelijke scènes hebben. Film bestaat goeddeels uit een parallelmontage van beider afzonderlijke avonturen: hij is een gangster tegen wil en dank en zij is zijn gegijzelde ex-verloofde. BBC1, 23.35-1.35u.

.The Claim (Michael Winterbottom, 2000, Engeland/Frankrijk/Canada). Thomas Hardy's The Mayor of Casterbridge stond model voor epische, in het Californië van 1867 gesitueerde western van veelfilmer Winterbottom. Intriges in een afgelegen, besneeuwd bergdorpje waar men naar goud placht te zoeken. Met Peter Mullan, Sarah Polly, Wes Bentley, Nastassja Kinski. BBC2, 0.20-2.20u.

RADIO

Kunststof. Tuinarchitect Dick Beijer pleit voor strakke en symmetrische tuinen onder het credo `minder is meer'. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur teksten van Thomas Verbogt, Wim de Bie, Hanz Mirck en Ton Rozeman. Na tienen een gesprek met de schrijver L. Laeyendecker over zijn boek In de houdgreep van de tijd. 747AM, 21.02-23.00u.