Salaris bij goed doel openbaar

Voor het einde van dit jaar moeten er richtlijnen zijn voor de hoogte van salarissen van directeuren van goededoelenorganisaties. Dat zegt voorzitter P. Beerkens van de Vereniging Fondsenwervende Instellingen (VFI).

Beerkens reageert op publicaties in de Volkskrant en De Telegraaf over de hoogte van de salarissen. Daaruit bleek dat de grootste organisaties hun directeuren inkomens betalen van gemiddeld honderdduizend euro, met uitschieters tot 170.000 euro.

Beerkens wil dat een `commissie van wijzen' adviseert over een richtlijn voor een acceptabele hoogte van de directiesalarissen. Vanwege de ,,noodzakelijke transparantie'' moeten er, volgens Beerkens, ook richtlijnen komen over de publicatie van de salarissen in de jaarverslagen van de betreffende fondsen.

De richtlijnen worden opgenomen in een integrale gedragscode voor de 85 VFI-leden. Als leden zich niet aan het salarisplafond houden, moeten daar ,,heel goede redenen'' voor zijn, zegt Beerkens. ,,Zijn die redenen er niet, dan heeft een fonds een groot probleem, en is het de vraag of het in een kwaliteitsorganisatie als de VFI thuishoort.''

Na publicaties van de hoogte van de salarissen was er onder vrijwilligers en donateurs van de Nederlandse Hartstichting verontwaardiging. Van de directeuren van de 22 grote fondsen krijgt de directeur van de Hartstichting het meest: 170.000 euro. KWF Kankerstichting betaalt 129.000 euro per jaar, en de Nierstichting, waarvan VFI-voorzitter Beerkens directeur is, 122.000 euro.

De Hartstichting (80.000 vrijwilligers) reageert: ,,Om ons levensreddende werk zo goed mogelijk te kunnen doen, hebben we bewust gekozen voor een vakkundige full time directie met een ervaren cardioloog. (..) Om vakkundige directeuren te kunnen aantrekken, moet een overeenkomstig salaris worden geboden'', aldus een persverklaring.

Niet alle fondsen geven openheid over de hoogte van de directiesalarissen. Van de grote fondsen geeft alleen het Rode Kruis geen informatie. Het salaris van directeur J. Post blijft geheim. Post wil er zelf ook niet over praten. Volgens afspraak doet dat bestuursvoorzitter E. Brinkman, maar die was vanmorgen niet bereikbaar. Een woordvoerster zegt over het salaris van Post: ,,Wij vinden dat dat zijn privacy raakt.'' Om een indicatie te geven zegt het Rode Kruis dat zijn inkomen ,,vergelijkbaar'' is met dat van een directeur van een regionaal ziekenhuis.