Russen geven doek Rubens niet terug

Het schilderij Tarquinius en Lucretia van Rubens gaat waarschijnlijk niet terug naar Duitsland. Het Russische openbaar ministerie heeft besloten dat het legaal eigendom is van een Russisch staatsburger.

Dat meldt de Russische krant Izvestia. De Duitse regering heeft sterk aangedrongen op teruggave van het in de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland verdwenen schilderij. In oktober 2003 spraken de Duitse bondskanselier Schröder en de Russische president Poetin over het kostbare werk tijdens een bezoek aan Rusland. Schröder noemde het toen het ,,beste schilderij dat na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland verdween''. Tot teleurstelling van de bondskanselier weigerde Poetin echter tijdens de ontmoeting enige toezeggingen te doen.

Het Russische openbaar ministerie heeft nu besloten dat het werk in Rusland moet blijven. De huidige bezitter, de Russische makelaar en kunstverzamelaar Vladimir Logvinjenko, is volgens justitie de rechtmatige eigenaar en heeft het werk op een legale manier verworven. Door Duitsland verstrekte documenten waaruit zou moeten blijken dat het doek eigendom is van de Duitse overheidsorganisatie SPSG die kastelen en parken beheert, tonen dat volgens het OM onvoldoende aan.

Vladimir Logvinjenko kocht het doek twee jaar geleden voor naar verluidt 800 dollar van de dochter van een Russische militair. De militair zou de Rubens in 1945 aangetroffen hebben in de slaapkamer van de minnares van Goebbels. Daarna lag het 50 jaar opgerold in een kruipruimte onder zijn woning in Rusland.

Tarquinius en Lucretia wordt beschouwd als een van Rubens beste werken. Het verkeert in een zeer slechte staat en moet dringend gerestaureerd worden. Het doek van 1,87 bij 2,15 meter uit 1610-1611 verbeeldt de mythologische verkrachting van de maagd Lucretia en hing tot 1942 in paleis Sanssouci te Potsdam, vanwaar het werd overgebracht naar kasteel Rheinsberg om het tegen het oorlogsgeweld te beschermen.

De waarde wordt geschat op 80 miljoen euro. Logvinjenko zegt dat hij het werk aan de Duitse overheid heeft aangeboden tegen een redelijke vergoeding, maar dat hij werd weggewuifd. Nu zou hij niets meer met Duitsland te maken willen hebben, in ieder geval niet zolang er geen uitgebreide excuses zijn aangeboden. De Duitse overheid kan nog voor een Russische rechtbank proberen aan te tonen dat Tarquinius en Lucretia toch het rechtmatige bezit van de SPSG is, de organisatie die ook het paleis Sanssouci beheert. Maar Logvinjenko's advocaat geeft de Duitsers weinig kans: ,,Dat proces, waarbij de Russische wetgeving geldt, zullen wij ongetwijfeld winnen.''