Paneel `Lam Gods' vrijwel zeker vernietigd

Het in de jaren ' 30 uit de Gentse Sint Baafskathedraal gestolen paneel De rechtvaardige rechters van het schilderij `De aanbidding van het Lam Gods' van de gebroeders Van Eyck is vrijwel zeker vernietigd. Tot die conclusie komt de Belgische journalist en kenner Rudy Pieters in zijn nieuwe boek De wraak van het Lam Gods. Twee jaar geleden leidde een zoekactie in de Sint-Gertudiskerk in het Wetteren tot de ontdekking van een uitgespaarde ruimte achter het altaar, waarin het paneel precies paste. Volgens het boek heeft de pastoor, die in 1971 veel houtwerk uit de kerk liet verwijderen, vlak voor zijn dood verklaard dat ,,niet meer hoeft te worden gezocht'' naar het paneel. De diefstal had volgens eerdere publicaties te maken met een beleggingsschandaal in het Gentse bisdom, dat geld zocht om benadeelden te compenseren. Pogingen losgeld te krijgen voor het paneel, dat nooit is teruggezien, mislukten.