NOS trekt Europa in

Tot en met 5 juni (tien weken) brengt de NOS via radio, televisie en internet vanuit de gisteren vertrokken dubbeldeksbus Europa in de huiskamer. Aanleiding is de uitbreiding van de Europese Unie per 1 mei met tien landen, waarmee het aantal lidstaten op 25 komt. Elke week staat de bus in een ander Europees land. Behalve vervoermiddel is hij ook decor, redactie- en montageruimte en studio. Zo'n tien journalisten en negen technici werken wekelijks aan de uitzendingen mee. Letland is de eerste bestemming. Polen, Tsjechië, Hongarije, Slovenië, Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en België volgen.

Oorlogsverslaggever Wouter Kurpershoek – nu in rustiger vaarwater – zal op zaterdagavond in het programma Lijn 25 op Nederland 2 kijkers over thema's in Europa informeren. In Polen gaat het bijvoorbeeld over arbeidsmigratie en goedkope werkkrachten, en in Italië over voedsel. Kurpershoek praat op locatie met een Nederlands sprekende gast. Europa-verslaggever Paul Sneijder zal uit Brussel aan de hand van peilingen bekijken hoe de Nederlanders bij de Europese verkiezingen op 10 juni zullen stemmen. Nederland krijgt dit jaar ook het EU-voorzitterschap.

Behalve NOS Actueel zijn in de bus het Journaal, Jeugdjournaal, Radio 1-Journaal en Internet aanwezig. Het Journaal, meer dan ooit bezig met de mening van de man in de straat, zal zeker twee keer per week reportages uitzenden. Het Jeugdjournaal wil twee keer per week een Europa-verhaal brengen en zal op zoek gaan naar onderwerpen die voor de doelgroep (8- tot 12-jarigen) interessant zijn. Zo bericht het uit het land wat `in' is, de grootste rage, nummer 1 op de hitlijst, de idolen en het favoriete eten. In Hongarije wordt een reportage over Roma-kinderen gemaakt. Het Radio 1-Journaal brengt onder andere een reportage over een Hongaars dorpje waarvan de helft van de inwoners tandarts is en waar Oostenrijkse en Duitse burgers zich goedkoop laten behandelen. Ook worden in elke standplaats lokale radiostations bezocht waarmee het nieuws van de dag wordt doorgenomen. Zo portretteert men in Riga (Letland) de zender Mix FM, die zich speciaal richt op de Russische minderheid.

NOS-Journaal, Radio 1-Journaal, Jeugdjournaal en m.i.v. 1 april www.lijn25.nl.