Norilsk stapt in gouddelver Zuid-Afrika

De Russische metaalproducent Norilsk Nikkel heeft een minderheidsbelang van 20 procent gekocht in de Zuid-Afrikaanse gouddelver Goldfields.

Mijngigant Anglo American verkocht zijn hele aandelenpakket in Goldfields voor 7,6 miljard rand (980 miljoen euro) aan de Russische onderneming.

Voor Norilsk, 's werelds grootste producent van nikkel en palladium, is de deal de belangrijkste verovering in het buitenland tot nu toe. In Zuid-Afrika wordt de overeenkomst uitgelegd als een ,,motie van vertrouwen'' in de mijnindustrie, die de afgelopen jaren radicale veranderingen heeft doorgemaakt.

Buitenlandse investeerders zouden huiverig zijn geworden voor projecten in Zuid-Afrika sinds de regering een grotere rol eist voor `zwarte' bedrijven in de mijnindustrie.

Anglo American zegt zijn belang in Goldfields met een winst van bijna vierhonderd miljoen euro te hebben verkocht. Anglo American heeft dat geld hard nodig om zijn Zuid-Afrikaanse schulden weg te werken.

Goldfields is de op drie na grootste goudproducent ter wereld en heeft projecten in Ghana, Australië en zoekt momenteel naar goud in Finland en Peru. De directie van Goldfields hoorde pas gisteren over de komst van de Russen naar Zuid-Afrika. Een woordvoerder van het bedrijf noemde de overeenkomst ,,een positieve ontwikkeling''. Er werd al langer gefluisterd dat Anglo American zich uit Goldfields zou willen terugtrekken en de overeenkomst zou weer zekerheid in de goudmarkt hebben gebracht.

Zuid-Afrikaanse analisten verwachten dat Norilsk de koop van de aandelen zal gebruiken als springplank voor nieuwe investeringen in de goudindustrie. ,,Gezien de agressieve expansiedrang van Norilsk ga ik er vanuit dat het bedrijf uiteindelijk Gold Fields helemaal zal overnemen'', zei analist Leon Esterhuizen vanochtend in de zakenkrant Business Day.

Vorig jaar kocht het Russische bedrijf voor 300 miljoen dollar een meerderheidsbelang in de Amerikaanse platina-producent Stillwater.